Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η εποχική γρίπη επανήλθε στην προ-κορωνοϊού εποχή»

Must Read

Την ώρα που στην Ελλάδα αναμένονται οι οδηγίες για τον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, τα στοιχεία που έρχονται από το νότιο ημισφαίριο προκαλούν αισιοδοξία, σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Τα εμβόλια για τα οποία θα κληθεί να γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είναι τρία: το αντιγριπικό εμβόλιο, το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και των παραλλαγών της Όμικρον, αλλά και το νεοεισερχόμενο εμβόλιο κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, RSV.

Οι επιστήμονες θα αναλύσουν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό κι αφού καταλήξουν σε συμπεράσματα, θα δημοσιοποιήσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα που θα πρέπει να θωρακιστεί εμβολιαστικά απέναντι στις ιογενείς λοιμώξεις. «Οι οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμών θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα», τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το εμβόλιο είναι υγειονομικός πόρος»

Ο καθηγητής εξηγεί πως το εμβόλιο είναι υγειονομικός πόρος. «Υπάρχουν Επιτροπές και αυτές θα καταλήξουν σε συστάσεις. Κι αυτοί οι επιστήμονες λένε ποιοι έχουν όφελος από το εμβόλιο και πρέπει να το κάνουν. Το εμβόλιο δεν είναι ”τσίχλα”. Οπότε η δική μου θέση είναι -ανάλογα με το πως θα ζυγίσει τα στοιχεία η Επιτροπή- οι συστάσεις που θα γίνουν να ακολουθηθούν απαραίτητα. Γι’ αυτό τα βγάζουμε τα στοιχεία, αλλιώς δεν θα τα βγάζαμε. Θα λέγαμε… όποιος θέλει να κάνει εμβόλιο», επισημαίνει.

Ο Καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι και μέλος της νέας συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, δεν παραλείπει να προσθέσει πως τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. «Μάλλον θα έχουμε μια κανονικότητα στη γρίπη. Αυτό είναι το βασικό σενάριο με βάση αυτά που βλέπουμε από το νότιο ημισφαίριο. Λογικά η περίοδος της γρίπης θα είναι όπως παλιότερα. Φαίνεται ότι επανήλθε η εποχικότητα στην προ COVID-19 εποχή και έτσι δεν περιμένουμε πολύ μεγάλη επίπτωση. Στην Αυστραλία και το νότιο ημισφαίριο είδαμε ότι τα κρούσματα ήταν λιγότερα από πέρυσι και η κορύφωση ήρθε περίπου την ίδια χρονική περίοδο που ερχόταν πάντα. Δεν ήρθε νωρίτερα, όπως έγινε πέρυσι», τονίζει.

Κατά του ιού της γρίπης αναμένεται και φέτος να εμβολιαστούν οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται κάθε χρόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Κορωνοϊός: Τι αποφάσεις έχουν λάβει για τον εμβολιασμό τα άλλα κράτη

Παράλληλα ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα ισχύσει για τους ευάλωτους άνω των 60 ετών. «Στην Αγγλία αν είσαι κάτω από 60 δεν έχεις πρόσβαση και ό,τι αποφασίσει η Επιτροπή τους, αυτό θα αποζημιώνει και το κράτος», είπε και συνέχισε:

«Η λογική να το κάνεις “και τι έχεις να χάσεις” δεν ισχύει. Βάζουμε το κράτος σε έξοδα χωρίς να υπάρχει όφελος. Αν κάποιος έχει πιθανότητα να πεθάνει 1 στα 10 εκατομμύρια. και κάνει το εμβόλιο και μειώσει τις πιθανότητες σε 0,8 στα 10 εκατομμύρια δεν υπάρχει όφελος και δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να είμαστε λιγάκι λογικοί στο πως χρησιμοποιούμε τους υγειονομικούς πόρους».

Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας: «Ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 40 χρονών και είναι υγιέστατος και έχει κάνει στο παρελθόν τις δόσεις που πρέπει να κάνει, δηλαδή τις τρεις υποχρεωτικές, δεν έχει λόγο να κάνει άλλη. Οι ηλικιωμένοι, όμως, θα πρέπει να το κάνουν χωρίς να δυσανασχετούν. Πώς πρέπει το εμβόλιο της γρίπης να γίνεται κάθε χρόνο; Επειδή δεν μαθαίνουμε ότι υπάρχουν παραλλαγές και στη γρίπη; Κι όμως, υπάρχουν… Γι’ αυτό και κάνουμε διαφορετικό εμβόλιο κάθε φορά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This