Απόρησαν και οι επιστήμονες για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ – Πώς αντέδρασε το Twitter

«Αν ήταν σοβαρό πρόβλημα τώρα ανακαλύφθηκε;», λέει ο καθηγητής Π. Καρύδης

Must Read

Τους πάντες αιφνιδίασε χθες η απόφαση να κλείσει οριστικά το Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ)  ύστερα από το σοβαρό πρόβλημα στατικότητας που παρατηρήθηκε στα δύο στέγαστρα του Καλατράβα καθώς και στο ποδηλατοδρόμιο που προέκυψαν μετά από την έρευνα του ΤΑΙΠΕΔ.

Ακόμα και οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανακοινώθηκε και εκτελέστηκε χθες. Μάλιστα διακόπηκε ακόμα και το πρωτάθλημα μπριτζ που είχε ξεκινήσει στο ΟΑΚΑ χθες το απόγευμα.

Δείτε βίντεο:

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το «λουκέτο» προκύπτει πιθανότατα μετά την ελλιπή συντήρηση που παρατηρήθηκε.

«Το στέγαστρο προχώρησε πολύ γρήγορα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν και δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό. Είχαμε δει στο παρελθόν να πέφτουν κομμάτια των μεταλλικών κατασκευών. Η συντήρηση ενός τέτοιου έργου θα έπρεπε να είναι εντατική και συστηματική», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κτίρια αυτά έχουν έντονες ταλαντώσεις και τα υλικά τους αλλοιώνονται όσο περνούν τα χρόνια.

«Κάτι αντίστοιχο με τα πλοία που κόβονταν στη μέση και βούλιαζαν στο παρελθόν. Από τις εκατομμύρια φορές που ταλαντώνονται αυτές οι κατασκευές, το υλικό χάνει την αντοχή και την ελαστικότητά του και στο τέλος σπάει», εξηγεί.

Ο έμπειρος καθηγητής συνεχίζει τονίζοντας πως η διάβρωση των μεταλλικών κατασκευών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Δείτε βίντεο:

 

«Οφείλεται στη μη σωστή και συστηματική συντήρηση. Τότε παρατηρούμε να σκουριάζουν οι συγκολλήσεις, οι ενώσεις, τα μπουλόνια, όλες οι συνδέσεις, κλπ», λέει ο κ. Καρύδης.

Όσο για το ξαφνικό κλείσιμο λέει πως «θα μπορούσε να υπάρξει η δυνατότητα μείωσης του πλήθους ή των εκδηλώσεων εάν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό και εκτεταμένο. Αλλά εάν το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, ξαφνικά ανακαλύφθηκε; Κανείς δεν το είχε εντοπίσει όταν δεν ήταν τόσο εκτεταμένο; Το πιθανότερο είναι πως οι εγκαταστάσεις δεν έχουν συντηρηθεί σωστά. Αλλά και τα αποτελέσματα της έλλειψης συντήρησης είναι σταδιακή, η εκτεταμένη διάβρωση δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», λέει στο ethnos.gr.

Το 2018 είχαν παρατηρηθεί ταλαντώσεις σε κερκίδες κατά τη διάρκεια αγώνα, οι οποίες είχαν γεννήσει ήδη από τότε σειρά ερωτημάτων για τη στατική επάρκεια της εγκατάστασης.

Πώς αντέδρασε το Twitter

Πρώτο trend στο Twitter/x έγινε το κλείσιμο του εμβληματικού σταδίου που έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 καθώς και άλλες σημαντικές διοργανώσεις.

Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των χρηστών αντέδρασε έντονα σχετικά με τις πρόσφατες διοργανώσεις που φιλοξένησε ο χώρος οι οποίες ήταν μάλιστα και ιδιαίτερα πολυπληθείς και αναρωτήθηκε «πώς δεν θρηνήσαμε θύματα;».

Δείτε ορισμένα χαρακτηριστικά «τιτιβίσματα»:

Η ανακοίνωση

Στην επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΑΚΑ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο “Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών”, παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων.»

Σημειώνεται πως από την συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζεται άμεσα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς τα τελευταία χρόνια το «Τριφύλλι» χρησιμοποιεί ως έδρα του το  ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ, πόσο μάλλον φέτος που μετά από επτά ολόκληρες σεζόν επέστρεψε στα ευρωπαϊκά «σαλόνια». Αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη Λεωφόρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This