Covid-19: «Καμπανάκι» Τζανάκη για τη νέα έξαρση της φονικής νόσου – «Απαραίτητο το ανανεωμένο εμβόλιο»

Μόνο με συνταγή γιατρού τα αντιγριπικά εμβόλια, υπογράμμισε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης

Must Read

Μπορεί ο καλός καιρός να ευνοεί ακόμη την παρατεταμένη παραμονή μας στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς αρκεί για να έρθουμε σε επαφή με φορείς της Covid-19, κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ιδίως από τη στιγμή που η διασπορά της φονικής νόσου φαίνεται να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Διόλου τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι ειδικοί εφιστούν εκ νέου την προσοχή μας, την ώρα που έχει «ανοίξει» για τα καλά, πλέον, η συζήτηση για τους -επόμενους- εμβολιασμούς. Ένας εξ αυτών είναι και ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, ο οποίος υπογραμμίζει πως «υπάρχει αυτή τη στιγμή έξαρση του κορωνοϊού που εξελίσσεται χωρίς ομοιογένεια ανά την Ελλάδα».

«Eκεί που μια περιοχή περνάει στην κορύφωση της, μια άλλη μόλις ξεκινάει. Νομίζω ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή, η Αττική, είναι που θα έχει το μεγάλο βάρος και γι’ αυτό θα δούμε μεγάλες αυξήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί, δεν έχει εποχικότητα, που σημαίνει ότι θα περάσουμε κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τη γρίπη και τον αναπνευστικό ιό, έναν δύσκολο χειμώνα», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης στην ΕΡΤ και, κατόπιν, αναφέρθηκε αναλυτικά στον εμβολιασμό για τη γρίπη, διακρίνοντας τα απλά από τα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια.

Αναφερόμενος στην πιο πρόσφατη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, δήλωσε τα εξής: «Είναι μεταδοτικότερη όλων, φαίνεται ότι είναι ηπιότερη από πλευράς συμπτωμάτων, τουλάχιστον στους υγιείς και στους νέους ανθρώπους κάτω των 65. Όμως για πρώτη φορά βλέπουμε ανθρώπους με πολλά προβλήματα υγείας, ηλικιωμένους, να μπαίνουν στο νοσοκομείο έχοντας παροξύνει τα σύνοδά τους νοσήματα λόγω της ίωσης. Μια άλλη παρατήρηση, την οποία είχα έτσι εμπειρικά κάνει εδώ στο τμήμα το δικό μου και στο νοσοκομείο το δικό μας και το συζήτησα και με άλλους συναδέλφους τις προηγούμενες ημέρες, είναι ότι βλέπουμε αυξημένο αριθμό πνευμονικών εμβολών σε ανθρώπους που είτε πέρασαν τις περασμένες 2-3 εβδομάδες κορωνοϊό, είτε έρχονται με συμπτώματα πνευμονικής εμβολής και ανακαλύπτουν ότι είναι και θετικοί στον κορωνοϊό. Φαίνεται, δηλαδή, ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό το στέλεχος να κάνει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο ενδοθήλιο των αγγείων και να είναι παράγοντας κινδύνου για πρόκληση πνευμονικής εμβολής, κάτι που είναι πολύ γνωστό ότι κάνει ο κορωνοϊός».

Όσον αφορά στο πώς θωρακιζόμαστε, ο καθηγητής πνευμονολογίας σημείωσε ότι «πρέπει σύντομα να έρθει το ανανεωμένο εμβόλιο και να εμβολιάσουμε με συνταγή γιατρού, παρακαλώ, γιατί ακούω τελευταία ότι έχουμε μπλέξει τα επαγγέλματα χωρίς συνταγή, να δίνονται φάρμακα, κλπ., κλπ. Επειδή, λοιπόν, πρέπει να οργανωθούμε, που λέει και ο λαός, και επειδή πρόκειται να κάνουμε σειρά εμβολίων αυτό το φθινόπωρο, θα πρέπει το εμβόλιο της γρίπης να γίνει προς τα μέσα Νοέμβρη ή τέλη Νοέμβρη για να μας προστατεύσει το χρόνο που έχουμε την έξαρση της γρίπης. Αλλά, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουμε κάνει κατά τη γνώμη μου το εμβόλιο, το ανανεωμένο του κορωνοϊού σε ορισμένους ανθρώπους, όπως ενδείκνυται, δηλαδή στους πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν συνοδά νοσήματα, και σε όποιους έχουν πολύ σοβαρά συνοδά νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Συνεπώς, πρέπει σύντομα να το κάνουμε ώστε να παρέλθει ένα διάστημα δύο – τριών εβδομάδων για να μπορέσουμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης».

Συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε αναλυτικά και στον εμβολιασμό για τη γρίπη, λέγοντας: «Και έρχομαι στο εμβόλιο της γρίπης για να πω ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να γίνεται ένα εμβόλιο χωρίς συνταγή γιατρού. Και εξηγούμαι: ο γιατρός είναι ο αρμόδιος για να πει ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος για έναν άρρωστο να κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Μπορεί να πάνε τώρα στο φαρμακείο άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν διάφορα φάρμακα τροποποίησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος και να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο στην ουσία να είναι αναποτελεσματικό. Συνεπώς είναι παρακινδυνευμένη η όλη διαδικασία να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης χωρίς συνταγή, θα έλεγα. Και εν πάση περιπτώσει αν θέλουμε να διευκολύνουμε τον κόσμο να το κάνει, θα πρέπει να το κάνουμε με πιο δομημένο τρόπο, με καταγραφή των πραγμάτων, έτσι ώστε να έχουμε και την καλύτερη δυνατή εικόνα του τι κάναμε. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, αλλά κατόπιν συμβουλής και συνταγής γιατρού».

«Αυτό είναι ιδιαιτέρως σωστό, εφόσον ενδείκνυται να κάνουμε το λεγόμενο ενισχυτικό της γρίπης. Εδώ θα πρέπει να πω κάποια πράγματα, διότι ο κόσμος θα πάθει μια σύγχυση έχω την αίσθηση ότι θα θεωρήσει το συμβατικό εμβόλιο που κάνουμε τόσα χρόνια, το οποίο τυγχάνει να είναι και φθηνό ως υποδεέστερο του άλλου. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες μελέτες και εμπειρία ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό, ενώ για το εμβόλιο το ενισχυτικό υπάρχουν λίγες μαρτυρίες ότι υπερέχει και μόνο στις ηλικίες πάνω από 70 – 75 ετών. Ο κόσμος λοιπόν πρέπει να γνωρίζει ότι το συμβατικό εμβόλιο, εντός εισαγωγικών φτηνότερο, είναι εξόχως αποτελεσματικό και αυτό θα πρέπει να προτιμήσει, εκτός ειδικών περιπτώσεων που γιατρός θα συστήσει να εμβολιαστεί κάποιος με το ανοσοενισχυμένο εμβόλιο», πρόσθεσε.

«Και επιπλέον θα πρέπει να πω ότι όλα τα εμβόλια, όπως όλα τα φάρμακα, πρέπει να συνταγογραφούνται. Πού ακούστηκε να γίνεται κάποια φαρμακευτική πράξη χωρίς συνταγή γιατρού; Και σας λέω και πάλι δεν μπορεί να πηγαίνει ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να εμβολιαστεί από μόνος του το φαρμακείο έτσι στο ξεκούδουνο, ας χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να καταλάβει ο κόσμος», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

Έρχεται νέα αναμνηστική δόση

Το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι στην τελική ευθεία πριν συστήσουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να πραγματοποιήσουν μία αναμνηστική δόση, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας για τους επόμενους μήνες όπου εκτιμάται ότι η μετάδοση θα αυξηθεί.

Ήδη στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 834 άνθρωποι με Covid ή με επιπλοκές της νόσου, 160 εκ των οποίων σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, κλπ., αριθμός που δείχνει την κλιμακούμενη δυναμική της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό. Εάν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι ο υδράργυρος ακόμη δεν έχει μειωθεί σημαντικά έτσι ώστε να επηρεάσει τον συγχρωτισμό και άρα την αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού, οι αριθμοί αυτοί γεννούν μεγάλη ανησυχία.

Η έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για την Covid-19 τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου, με επικρατέστερη ημερομηνία τη Δευτέρα 16 του μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ομάδες στις οποίες θα προταθεί να εμβολιαστούν είναι οι ίδιες με πέρυσι, όταν κυκλοφόρησαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που στόχευαν ειδικά στα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This