Τεράστιο σκάνδαλο με την ΤΕΧΑΝ! Παρέμβαση της Κομισιόν για τα αίσχη κυβέρνησης-ολιγαρχών με την Ανακύκλωση!

Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει πως η εταιρία δεν έχει καταθέσει ισολογισμούς από το 2015 έως το 2020, ενώ μέσα στο 2023 κατέθεσε αυτούς για το 2021 και για το 2022, έπειτα από σχετική σύσταση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

Must Read

Σε σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων αναδεικνύεται η υπόθεση της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, που συνδέεται με την εταιρία Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., για την οποία τους προηγούμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει όχι απλά εκφράσει ανησυχίες αλλά και «παγώσει» χρηματοδότηση που της είχε εγκριθεί.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Εκτός από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η «δημοκρατία» σήμερα αποκαλύπτει πως η ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ δεν έχει καν καταθέσει ισολογισμούς για τα έτη από το 2015 έως το 2020, ενώ μέσα στο 2023 κατέθεσε τον ισολογισμό για το 2021 και για το 2022, έπειτα από σχετική σύσταση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, το οποίο είχε βάλει την εταιρία σε αναστολή καταχώρησης γι’ αυτόν τον λόγο.

Εκτός αυτού, τόσο η ΤΕΧΑΝ όσο και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση έχουν ιλιγγιώδη και ανερμήνευτο τραπεζικό δανεισμό (από τις ίδιες τράπεζες που έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού προς όλους τους άλλους), γεγονός μάλιστα που στην περίπτωση της ΤΕΧΑΝ αποτυπώνεται με περίεργο τρόπο στους ισολογισμούς που τελικά κατέθεσε. Το πώς είναι δυνατόν μία εταιρία χωρίς ισολογισμούς να παίρνει δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και να μπαίνει σε τεράστια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα αποτελεί σχεδόν ταινία… μυστηρίου.

Στο μεταξύ φροντίζει να διοργανώνει συναυλίες δήθεν για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακύκλωσης και δωρίζει πενιχρά χρήματα, μπροστά σε αυτά που απομυζά από το Δημόσιο, για να ρετουσάρει το εταιρικό της προφίλ.

«Βροχή» χρηματοδοτήσεων

Στην ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, μέσω του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), εγκρίθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κατασκευάσει και να προμηθεύσει το Δημόσιο με τα λεγόμενα «σπιτάκια ανακύκλωσης» για τη συλλογή -θεωρητικά- ανακυκλώσιμων υλικών που δεν είναι συσκευασίες προϊόντων, όπως τα κουτάκια αναψυκτικών ή τα μπουκάλια.

Η Ελίζα Φερέιρα, αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, σε απάντησή της στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από λίγους μήνες έκανε λόγο για έργα ύψους 48.000.000 ευρώ που χρηματοδοτούνται στην Περιφέρεια Αττικής, 22.000.000 ευρώ στην Πελοπόννησο και 22.000.000 ευρώ στην Κρήτη.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν μπορούν να αφορούν την ανακύκλωση συσκευασιών, επειδή γι’ αυτήν πληρώνουν περιβαλλοντικά τέλη οι παραγωγοί, τα οποία εισπράττουν τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και, ως εκ τούτου, μόνο αυτά είναι υπεύθυνα για το συγκεκριμένο έργο. Οι ΣΕΔ, μάλιστα, ακριβώς επειδή εισπράττουν τα περιβαλλοντικά τέλη από τους παραγωγούς των συσκευασιών, δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άλλες χρηματοδοτήσεις, ευρωπαϊκές ή εθνικές.

Και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. είναι ΣΕΔ, η οποία χρησιμοποιεί τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» που κατασκευάζει η ΤΕΧΑΝ, προκειμένου να ανακυκλώνει συσκευασίες. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ΤΕΧΑΝ και Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. είναι «αδελφές εταιρίες», αφού είναι κοινό μυστικό στην αγορά της ανακύκλωσης πως πρόκειται για το ίδιο «νοικοκυριό». Γι’ αυτό, όπως φαίνεται, σε όποια προγράμματα -λόγω της φύσης του νομικού προσώπου που έχει- δεν μπορεί να μπει η Ανταποδοτική μπαίνει η ΤΕΧΑΝ, η οποία τελικά κάνει το ίδιο έργο με την Ανταποδοτική, δηλαδή ανακύκλωση συσκευασιών.

Σε σχέση με τη συμμετοχή της TEXAN στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, το πρώτο βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λοιπόν, είναι πως στην πραγματικότητα τα «σπιτάκια» της κάνουν ανακύκλωση συσκευασιών και, άρα, η ενέργεια δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση αναγράφεται με σαφήνεια πως δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν «δαπάνες για την προμήθεια εξοπλισμού αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων αποβλήτων που εμπίπτουν στις υποχρεώσεις διευρυμένης ευθύνης παραγωγού/ΣΕΔ του Ν.4819/2021 όπως ισχύει».

Το είπε ξεκάθαρα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της Κομισιόν για θέματα περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης, Nicola de Michelis, σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, λίγο πριν από τις εκλογές, όταν ανέφερε πως «τα “σπιτάκια ανακύκλωσης” εκτελούν μια ενέργεια που εμπίπτει στην οδηγία για την εκτεταμένη ευθύνη παραγωγού (συσκευασιών)».

Στην επιστολή του o De Michelis αναφέρει ακόμα πως αντίστοιχος εξοπλισμός ανακύκλωσης στην Ευρώπη «κοστολογείται μεταξύ 30.000 και 70.000 ευρώ, δηλαδή πέντε με δέκα φόρες λιγότερο», το οποίο, όπως φαίνεται, είναι το δεύτερο βασικό πρόβλημα. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις πρωθύστερες ανησυχίες που είχε εκφράσει η Ελίζα Φερέιρα σε επιστολή της στον Αδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας πως τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που κατασκευάζει η ΤΕΧΑΝ, «κοστίζουν περίπου 370.000 ευρώ το ένα» (!). Μιλάμε, δηλαδή, για… υπερκοστολόγηση σε άλλη διάσταση.

Δάνεια-μαμούθ χωρίς ισολογισμούς

Η ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, όπως προαναφέραμε, παρουσιάζει και δάνεια-μαμούθ, που προφανώς πήρε κυρίως κατά τη διάρκεια των ετών κατά τα οποία δεν δημοσίευε ισολογισμούς.

Στον ισολογισμό του 2021, που δημοσίευσε το 2023, δηλαδή ύστερα από ένα κενό εννέα ετών, αναφέρεται επί λέξει: «Η εταιρία έχει συνάψει τρία τραπεζικά δάνεια: α) εξαετές τραπεζικό δάνειο, ποσού 600.000 ευρώ β) οκταετές τραπεζικό δάνειο, ποσού 1.650.000 ευρώ και γ) επταετές τραπεζικό δάνειο ποσού 1.945.000 ευρώ». Δηλαδή, σύνολο 4.195.000 ευρώ.

Πράγματι, στο παθητικό αυτής της χρονιάς τα ποσά αυτά είναι καταγεγραμμένα, ενώ φαίνεται πως έχει γίνει και μια μικρή απομείωση της τάξης των 50.000 ευρώ περίπου. Στον προηγούμενο δημοσιευμένο ισολογισμό (του 2014) αναφέρεται ότι η εταιρία έχει μακροχρόνιες υποχρεώσεις σε τραπεζικό δανεισμό ύψους 377.565,73 ευρώ και βραχυπρόθεσμες ύψους 753.497,64 ευρώ. Το σύνολο δηλαδή ήταν τότε 1.131.063.37 ευρώ. Από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως η εταιρία δανείστηκε χρήματα κυρίως μετά το 2014. Αλλά η συνέχεια γίνεται ακόμη καλύτερη…

Στον ισολογισμό του 2022 η φράση από τον ισολογισμό του 2021 επαναλαμβάνεται με ακρίβεια, επειδή προφανώς τοποθετήθηκε στο έγγραφο με αποκοπή και επικόλληση. Ξαναδιαβάζουμε: «Η εταιρία έχει συνάψει τρία τραπεζικά δάνεια: α) εξαετές τραπεζικό δάνειο, ποσού 600.000 ευρώ β) οκταετές τραπεζικό δάνειο, ποσού 1.650.000 ευρώ και γ) επταετές τραπεζικό δάνειο ποσού 1.945.000 ευρώ». Στη συνέχεια υποστηρίζεται ότι το υπόλοιπο των δανείων έως 31.12.2022 «ανέρχεται στο ποσό των 2.641.903,47 ευρώ».

Δηλαδή, υποστηρίζεται ότι η εταιρία έχει ξεχρεώσει περίπου 1.555.000 ευρώ.
Οταν, όμως, πηγαίνει κανείς στο παθητικό του 2022 για να δει πώς καταγράφονται τα δάνεια, αντιμετωπίζει μία εντελώς διαφορετική κατάσταση, αφού τα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια φαίνεται ότι έχουν φτάσει στο διαστημικό ποσό των περίπου 16.963.000 ευρώ (!). Δηλαδή, μέσα στο 2022 η εταιρία μπορεί να πήρε μέχρι και 12.500.000 ευρώ σε δάνεια (;).

Πώς γίνεται η ΤΕΧΑΝ, με ανύπαρκτους ισολογισμούς (αφού κατέθεσε πρώτη φορά του 2021 και του 2022 τον Ιανουάριο του 2023), να πήρε τόσα εκατομμύρια από τις ελληνικές -ανακεφαλαιοποιημένες με τα λεφτά του ελληνικού λαού- τράπεζες; Πώς γίνεται η ΤΕΧΑΝ, με ανύπαρκτους ισολογισμούς, να πήρε μέρος σε τεράστιους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς για χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα έχει γεμίσει τα ταμεία της με δανεικά από τον φορολογούμενο Ελληνα; Ποια δύναμη βοηθάει την ΤΕΧΑΝ να κάνει τέτοια μαγικά;

Αξίζει να επισημανθεί πως και η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, η οποία πραγματοποιεί το έργο της ανακύκλωσης, αποκλειστικά με τα «σπιτάκια» της ΤΕΧΑΝ, παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλό δανεισμό. Η εταιρία, που χρηματοδοτείται ήδη από τα περιβαλλοντικά τέλη που πληρώνουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, εμφανίζει στον ισολογισμό του 2021 βραχυπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια ύψους 3.112.624 ευρώ. Πού ακριβώς κατευθύνονται αυτά τα χρήματα; Και πάλι στην ΤΕΧΑΝ;

Τα χρήματα της ανταποδοτικής πηγαίνουν σε άσχετα έργα

Το πλέον σκανδαλώδες είναι πως η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. χορήγησε τους τόμους του έργου «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους» που δόθηκε με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», του Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος είναι στενός φίλος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ΣΕΔ Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., το οποίο πληρώνεται από τους περιβαλλοντικούς φόρους, δώρισε δημόσιο χρήμα σε ιδιωτική εταιρία της αρεσκείας του.

Φυσικά, η «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους» δεν έχει καμία σχέση με το έργο της ανακύκλωσης, για το οποίο νομιμοποιείται να δίνει λεφτά η Ανταποδοτική (και μόνο γι’ αυτό). Υπενθυμίζουμε πως η «δημοκρατία» σε παλαιότερη έρευνα είχε αναδείξει πως την Ανταποδοτική Ανακύκλωση είχε υπερασπιστεί με «νύχια και με δόντια» μέσα από δημοσιεύματα ο συγκεκριμένος όμιλος, σε μια ευρύτερη προσπάθεια να εγκριθεί το επιχειρησιακό της σχέδιο από τον αρμόδιο Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.

Λεφτά και από κρατικά ταμεία

Τα λεφτόδεντρα δεν σταματούν εδώ για την ΤΕΧΑΝ. Στην εταιρία έχουν εγκριθεί δεκάδες εκατομμύρια και από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» για ανακύκλωση εκτός συσκευασιών, όπως ακριβώς ήταν οι προδιαγραφές και για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, για την ανακύκλωση και τη Διαλογή στην Πηγή, η ΤΕΧΑΝ ορίστηκε υπεύθυνη για την τοποθέτηση «πολύκεντρων ανακύκλωσης» σε σειρά δήμων της χώρας, προφανώς επειδή δεν μπορούσε να λάβει μέρος η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, η οποία δεν γίνεται να χρηματοδοτείται διπλά και τριπλά από δημόσιους και από ευρωπαϊκούς πόρους, αφού λαμβάνει τα περιβαλλοντικά τέλη. Φυσικά, και ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τα «σπιτάκια» 370.000 ευρώ το ένα.

Το κόλπο για το… ξέπλυμα της επιχείρησης

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέθεσε τον έλεγχο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του συγκεκριμένου εξοπλισμού στην πολυεθνική Grant Thorton. Η πολυεθνική συμπέρανε πως προκύπτει σκοπιμότητα προμήθειας γωνιών ανακύκλωσης και πως «δύναται να συσταθεί η αξιοποίηση πόρων τόσο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ όσο και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ωστόσο, λίγες μέρες μετά, με νέα επιστολή-κόλαφο από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης της Κομισιόν για θέματα Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης, Nicola de Michelis, η Κομισιόν απάντησε λέγοντας πως «η εμπειρογνωμοσύνη της Grant Thorton δεν μπορεί από μόνη της να παρέχει τον λεπτομερή έλεγχο και τις διαβεβαιώσεις έναντι των ανησυχιών της Κομισιόν».

Ο De Michelis ζήτησε, μάλιστα, ο έλεγχος να διεξαχθεί από την αρμόδια κρατική Aρχή, την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), αναφέροντας πως οι φορείς που διεξήγαγαν τους διαγωνισμούς έκαναν «έντονη και σε ορισμένες περιπτώσεις αποκλειστική εστίαση στα “σπιτάκια ανακύκλωσης”».

Δείχνοντας, μάλιστα, πως είναι καλά ενημερωμένος, αμφισβήτησε ακόμα τη δυνατότητα να χρηματοδοτείται από δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους ο συγκεκριμένος εξοπλισμός ανακύκλωσης και ρώτησε τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος επικοινώνησε με ορισμένους φορείς που διεξήγαγαν τους διαγωνισμούς, προτείνοντάς τους να χρηματοδοτηθούν τα «σπιτάκια ανακύκλωσης», αφού «οι τεχνικές προδιαγραφές στους διαγωνισμούς φαίνεται να ευνοούν έναν συγκεκριμένο παραγωγό».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This