«Απόβαση» Ευρωπαίων σκοπευτών στην Κόρινθο!

Must Read

Οι καλύτεροι σκοπευτές του κόσμου έδωσαν το «παρών» στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρακτικής Σκοποβολής, το οποίο διοργάνωσε η Ελλάδα με τεράστια επιτυχία

  • Του Αντώνη Μπληζιώτη

Τη δυνατότητα της χώρας μας να αναλαμβάνει με επιτυχία πολύ μεγάλες διοργανώσεις επιβεβαίωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρακτικής Σκοποβολής, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στην Κόρινθο.

Στη σκιά της Ακροκορίνθου, πάνω από τη διώρυγα που ενώνει δύο θάλασσες, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά μερικούς από τους καλύτερους σκοπευτές του κόσμου, αφού οι 1.319 συμμετέχοντες ήρθαν με τις ομάδες 63 χωρών για να διαγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για το 2023 της IPSC (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πρακτικής Σκοποβολής).

Μια εξαιρετική διοργάνωση, στη λήξη της τουριστικής περιόδου, που συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες από τις οικογένειες των 1.400 αθλητών!

Με τα ξενοδοχεία γεμάτα και τους ντόπιους επιχειρηματίες χαρούμενους, οι διοργανωτές έπρεπε να καλύψουν τις αγωνιστικές απαιτήσεις των αθλητών, σε μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου. Ψυχή της διοργάνωσης, ο Γιάννης Κελαηδάκης, που έτρεξε για να πετύχει μια εξαιρετική διοργάνωση, με τη βοήθεια ελάχιστων φορέων και δεκάδων εθελοντών. Αρωγοί στην επιτυχία, ο δήμος, η περιφέρεια, η σκοπευτική ομοσπονδία, η Γ. Γ. Αθλητισμού, το Ταμείο Εθνικής Αμυνας, ο κυνηγετικός σύλλογος και επιχειρηματίες της Κορίνθου. Ο διευθυντής αγώνων κ. Κελαηδάκης μετέτρεψε πρώτα από όλα το παλαιό πεδίο βολής των νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο Κορίνθου σε ένα σύγχρονο αθλητικό χώρο.

Ο αγώνας αποτελούνταν από 24 απαιτητικά στάδια, που η ομάδα του Γιάννη Κελαηδάκη, προέδρου του Σκοπευτικού Ομίλου Κορίνθου, με μια πληθώρα Ελλήνων και ξένων κριτών και εθελοντών δημιούργησαν και λειτούργησαν υποδειγματικά. Η διοργάνωση έλαβε τα εύσημα και, παρά τις ανησυχίες για τον άστατο καιρό, όλα κύλησαν άψογα.

Θα πρέπει να τονίσουμε την απόφαση των 63 χωρών που συμμετείχαν στη συνέλευση, που έγινε στο πλαίσιο των αγώνων, να διοργανώσει και να φιλοξενήσει η Κόρινθος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πρακτικής Σκοποβολής με λειόκαννα τουφέκια για το 2026, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της IPSC Vitaly Cryushin. Το αγώνισμα απαιτεί την αντιμετώπιση σκοπευτικών προκλήσεων, με βολές κατά κινητών και σταθερών στόχων, υπό την πίεση χρόνου.

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μεταξύ των αγωνισμάτων της σκοποβολής, γιατί συνδυάζει στρατηγική σκέψη και την ταχύτητα σε συνδυασμό με την ακρίβεια των παραδοσιακότερων μορφών σκοποβολής. Περιφερειακά πρωταθλήματα διοργανώνονται από την IPSC σε κάθε κατοικημένη ήπειρο και καταλήγουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που αναδεικνύει τους κορυφαίους.

Προσελκύουν ένα κοινό αθλητών που νιώθει συχνά «περιορισμένο» στις στιλιζαρισμένες αγωνιστικές φόρμες του σταθερού στόχου. Το επίπεδο ανταγωνισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό, με τους κορυφαίους αθλητές να είναι κατ’ ουσίαν επαγγελματίες σκοπευτές, που προπονούνται με εκατοντάδες χιλιάδες βολές κάθε χρόνο. Συχνά παρομοιάζεται με τη Φόρμουλα 1, αφού τα όπλα που απαιτούνται για την πρωτιά βρίσκονται στην κόψη της τεχνολογίας. Δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα χρησιμοποιούν πιστόλια της CZ, ακόμη και αν αγωνίζονται με άλλες ομάδες.

Τα όπλα της Česká zbrojovka «σάρωσαν» τα μετάλλια της διοργάνωσης

Ο αρχηγός της ομάδας CZ, Eric Grauffel και 10 χρονιές παγκόσμιος πρωταθλητής

Αναμφισβήτητη ηγέτιδα ήταν η τσεχική ομάδα, με χορηγό τη Ceskàá Zbrojovka. Στο ατομικό επίπεδο οι Τσέχες και οι Τσέχοι σκοπευτές έδρεψαν έξι χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο μετάλλιο. Παράλληλα κέρδισαν έξι πανευρωπαϊκούς ομαδικούς τίτλους και οκτώ παγκόσμιες επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, στη «μεγάλη» κατηγορία Open ο Robin Sebo κέρδισε τον τίτλο στους άνδρες, ενώ ο συναθλητής του Miroslav Havlicek κατετάγη τρίτος. Στις γυναίκες η πρώην πρωταθλήτρια Martina Sera πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Και οι τρεις έριχναν με το μοντέλο CZ 75TS Czechmate.

Στην Production Optic, ο πολυπρωταθλητής Ευρώπης Martin Kamenicek διατήρησε τον τίτλο, ρίχνοντας με ένα Shadow 2 OR.

Η δημοφιλής κατηγορία Production ακόμη μία φορά υπέκυψε στον αρχηγό της ομάδας της CZ Eric Grauffel, ο οποίος στέφθηκε για δέκατη φορά πρωταθλητής Ευρώπης. Αν και Γάλλος στην καταγωγή, ο σπουδαιότερος Ευρωπαίος σκοπευτής του καιρού μας ρίχνει με τα χρώματα της CZ και αποτελεί πολύτιμο σύμβουλο στην έρευνα και την ανάπτυξη των αγωνιστικών όπλων της εταιρίας.

Η 14χρονη αθλήτρια του ομίλου των Οινοφύτων Αναστασία Πυροβολάκη

Ο Grauffel, πέρα από τον τίτλο που κέρδισε, είχε τη χαρά ως πατέρας να δει τον γιο του Robin να ανεβαίνει στο ψηλότερο βάθρο. Ο νεαρός πρωτοεμφανιζόμενος πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία νέων και στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

Συνολικά, η ομάδα της CZ είχε την κυρίαρχη παρουσία, κερδίζοντας 25 μετάλλια. Οκτώ χρυσά, επτά αργυρά, έξι χάλκινα και τέσσερα μετάλλια προέδρου (που αποδίδονται από τον πρόεδρο της διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής IPSC για την καλύτερη παγκόσμια επίδοση).

Ο Αντώνης Καλκαντζάκος, επίσημος αντιπρόσωπος της CZ, συνεχίζει την εκατονταετή παράδοση της οικογένειας στην εμπορία όπλων

Τους αθλητές, τις αθλήτριες και τους συνοδούς αποχαιρέτησαν ο πρόεδρος της ΣΚΟΕ Αθανάσιος Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος της IPSC Vitaly Kryuchin. Ακολουθούν οι διακρίσεις Ελληνικού ενδιαφέροντος:

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

• Αλεξίου Χριστίνα: 1η θέση production lady senior.
• Ρωμανός Χρήστος: 1η θέση production optics super senior.
• Πυροβολάκη Αναστασία: 2η θέση standard super junior.
• Ταβουλάρη Χρυσούλα Δήμητρα: 2η θέση production lady senior.
• Κακογιάννης Ευστάθιος: 3η θέση open grand senior.

ΟΜΑΔΙΚΑ

3η θέση standard: Κουιμτσίδης Θεόδωρος, Σκλάβης Αλέξανδρος, Βογινδρούκας Κωνσταντίνος, Παπαφλωράτος Δημήτριος.
3η θέση production senior: Χατζηαντωνίου Παύλος, Κωστίδης Αγγελος, Ρούσσος Ιωσήφ, Καραδημήτρης Δημήτριος.
3η θέση revolver: Σάγρης Βασίλειος, Καυκαλάς Γεωργιος.
Επίσης, βραβεύτηκαν με ειδικό μετάλλιο ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής Μεϊμαρίδης Γεώργιος (ΕΛΛΑΣ) και ο μικρότερος, η νεαρή Tokay Ece (TUR).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This