Ανέλπιστη ζήτηση για το νέο εμβόλιο

Σε μια εβδομάδα έχουν γίνει 5.000 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, ενώ άλλα 20.000 είναι τα κλεισμένα ραντεβού

Must Read

Δεν έχει παρέλθει μια εβδομάδα από την έναρξη της νέας εμβολιαστικής περιόδου και ήδη σχεδόν 5.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο «πιάνει» και τις υποπαραλλαγές της Oμικρον, ενώ 20.000 έχουν κλείσει ραντεβού, περιμένοντας να εμβολιαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ανέλπιστη είναι η ζήτηση για το νέο εμβόλιο, κάτι που δείχνει ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για την επικαιροποίηση της ανοσίας τους είναι ιδιαίτερα αυξημένο, μετά και την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται από τα μέσα του καλοκαιριού. Την Πέμπτη η εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου κατέγραψε 51 θανάτους, 1.082 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της χώρας και 33 νέες διασωληνώσεις, φτάνοντας συνολικά στους 53 διασωληνωμένους ασθενείς σε κλίνες ΜΕΘ.

Καθώς, λοιπόν, τα κρούσματα κορωνοϊού σαρώνουν τη χώρα, χιλιάδες ηλικιωμένοι πολίτες, άτομα με ανοσοκαταστολή και υποκείμενα νοσήματα, καθώς και κάποιοι που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν εμβολιαστεί ή επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ηδη από την περασμένη Δευτέρα που άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr 4.887 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το νέο μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5 και ακόμα 20.105 έχουν κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.

Αμεση ανταπόκριση

Από την άμεση ανταπόκριση των πολιτών στις συστάσεις των επιδημιολόγων για εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο, το υπουργείο Υγείας, καθώς προβλέπει ότι οι αιτήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, προσανατολίζεται στην επέκταση των 352 εμβολιαστικών κέντρων, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες. Θυμίζουμε ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη το πρωί της Τετάρτης έδωσε εντολή να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι υπεύθυνοι του στρατηγικού σχεδιασμού των εμβολιασμών εκτιμούν ότι, εάν ο ρυθμός των νέων ραντεβού συνεχίσει να αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό, μέσα σε μία εβδομάδα από σήμερα θα έχουν γίνει περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν γίνει πέρυσι σε έναν ολόκληρο χρόνο! Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για τα νέα εμβόλια, που αρκετοί πολίτες από όλη τη χώρα τηλεφωνούν στο υπουργείο Υγείας ζητώντας γρηγορότερη εξυπηρέτηση και επιπλέον κέντρα, κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως καταγράφει τα αιτήματα των πολιτών για γρηγορότερη και πιο κοντινή εξυπηρέτηση και θεωρεί σχεδόν σίγουρο το άνοιγμα επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ωστόσο, σημειώνει ότι η ανάπτυξη των κέντρων εμβολιασμού θα πρέπει να γίνει σταδιακά, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο φάρμακο, το οποίο συντηρείται σε συγκεκριμένους βαθμούς ψύξης και απαιτεί προσεκτικό επιχειρησιακό σχεδιασμό ώστε να μην υπάρξουν απώλειες σε δόσεις, λόγω χαμηλότερης προσέλευσης πολιτών από την αναμενόμενη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This