Εκεί μας καταντήσανε: Με αντικλεπτικό το ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Η «έκρηξη» στην τιμή του εθνικού προϊόντος της Ελλάδας οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στις ιδιαίτερα αυξημένες εξαγωγές

Must Read

Μετά τους σεκιούριτι στα χωράφια και τα μικροτσίπ στις ελιές από τους ελαιοπαραγωγούς, της χώρας, σειρά έχει, ως φαίνεται, η… προστασία του τελικού προϊόντος στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Με την τιμή του ελαιόλαδου να αγγίζει δυσθεώρητα ύψη για πρώτη φορά στα χρονικά, ξεπερνώντας, μέχρι στιγμής, τα 10 ευρώ το λίτρο, την ώρα που οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να φτάσει (ή και να ξεπεράσει) τα 15 ευρώ το λίτρο, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να προστατέψουν τους… πολύτιμους θησαυρούς τους.

Τοποθέτησαν, λοιπόν, αντικλεπτικά στις συσκευασίες του ελαιόλαδου, το οποίο τείνει να εξελιχθεί (και αυτό) σε είδος πολυτελείας για τα -πολλαπλώς δοκιμαζόμενα από την καλπάζουσα ακρίβεια- νοικοκυριά. Κι αυτό την ώρα που ελαιώνες, ελαιοτριβεία και αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν μπει για τα καλά, πλέον, στο στόχαστρο των «ποντικών», ενόσω επιτήδειοι προσπαθούν να πλουτίσουν, παρουσιάζοντας διάφορα… ορυκτέλαια ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο»!

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος τόνισε πως «δυστυχώς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, στην οποία το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που παράγεται μόνο σε μεσογειακές χώρες και χώρες που βρίσκονται στο αντίστοιχο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα».

«Είναι η Ισπανία, είναι η Ιταλία, είναι η Ελλάδα, μερικώς η Τουρκία και έχει κάποιες σημαντικές ποσότητες και το Μαρόκο. Και έτσι σε όλες αυτές τις χώρες που προανέφερα, εκτός από την Ελλάδα που είχε τις μικρότερες απώλειες, η παραγωγή έπεσε πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο έγινε στόχος εισαγωγών για τις άλλες χώρες που δεν είχαν μεγάλες ποσότητες. Άρα είχαμε πολλές εξαγωγές από τη χώρα μας σε ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, να αυξηθεί η τιμή του ελαιόλαδου όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους», προσέθεσε.

«Επειδή παρήχθη λοιπόν λιγότερο ελαιόλαδο συνολικά στη Μεσόγειο, αλλά η ζήτηση δεν έπεσε, οι τιμές αναγκαστικά αυξήθηκαν. Αυτό, δυστυχώς, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια, ακριβώς επειδή η κλιματική αλλαγή έχει σημαντική επίδραση στις θερμοκρασίες στο γεωγραφικό πλάτος των χωρών που προανέφερα. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος καλλιέργειας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This