Έρχεται κακοκαιρία «εξπρές»! Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων - Πλημμύρισε η Πάτρα

Must Read

Στην έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε πριν από λίγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για την κακοκαιρία εξπρές που θα «επισκεφτεί» την χώρα μας από αύριο το απόγευμα και θα παραμείνει έως το μεσημέρι της Κυριακής με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά και σταδιακά θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια,  τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Δείτε βίντεο:

 

Ολόκληρο το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

«Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (03-11-23)

α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.

β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Το Σάββατο (04-11-23)

α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο». 

Δείτε βίντεο:

 

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Μία κακοκαιρία «εξπρές» βρίσκεται προ των πυλών, η οποία θα συνοδεύεται από σημαντικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε ορισμένα σημεία της χώρας. Το φαινόμενο τύπου «Π» αναμένεται να «χτυπήσει» από το απόγευμα της Παρασκευής στα βορειοδυτικά.

Όπως εξήγησε ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα έχει «μια γρήγορη κίνηση», δηλαδή τα έντονα φαινόμενα θα έχουν σύντομη διάρκεια. Ο ίδιος χαρακτήρισε την επικείμενη κακοκαιρίας ως μια «τυπική φθινοπωρινή διαταραχή, που ωστόσο χρειάζεται την απαραίτητη προσοχή». Σημείωσε ωστόσο πως  κάποιες περιοχές θα είναι στο «κόκκινο». «Η Δυτική και Βορειοδυτική Ελλάδα, η Κέρκυρα και γενικότερα το Βόρειο Ιόνιο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ήπειρος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», διευκρίνισε.

Η δύσκολη μέρα θα είναι το Σάββατο

Ο κ. Λαγουβάρδος έκανε σαφές πως η δύσκολη μέρα θα είναι το Σάββατο, όποτε και θα υπάρξουν ισχυροί νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο έως και 8 μποφόρ, ενώ θα παρατηρηθεί και πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο θα παραμείνει πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Σε σημεία της Ηπείρου και της Ανατολικής Μακεδονίας αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Όσον αφορά την Αττική, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερα ισχυρές βροχοπτώσεις. Το μεσημέρι έως το απόγευμα του Σαββάτου θα υπάρξουν κάποια φαινόμενα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις προαναφερθείσες περιοχές.

Τέλος, εξήγησε πως ο καιρός ξεκινά να φτιάχνει και πάλι, αφού την Κυριακή θα υπάρξουν λίγες μόνο βροχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει και πάλι μια μικρή άνοδο, ενώ την επόμενη εβδομάδα φαίνεται ότι δεν θα σημειωθούν καθόλου βροχοπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούει ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με κακοκαιρία τύπου «Π» η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την χώρα μας από το Σάββατο χαρακτηρίζοντας την «επικίνδυνη» ενώ αναφέρθηκε και σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

Δείτε τι έγραψε ο κ. Καλλιάνος:

«Καλημέρα σας και καλό μήνα!

Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου. Οι δείκτες αστάθειας για την ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι που σημαίνει ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι τόσο ισχυρές που θα οδηγήσουν πιθανότατα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθεί πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να βρέξει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης οι άνεμοι (νοτιάδες) θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ στα πελάγη (κυρίως στο Αιγαίο). Η κακοκαιρία αυτή θα έχει διάρκεια 24 ώρες.

Σας παραθέτω τους χάρτες βροχόπτωσης για το Σάββατο (πρωί, μεσημέρι, βράδυ και πρωί της Κυριακής) μιας και φαίνεται ξεκάθαρα με τα μώβ και τα κόκκινα χρώματα που θα είναι εντονότερες οι βροχοπτώσεις».

Δείτε την ανάρτηση:

Κακοκαιρία τύπου «Π» βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος έκανε λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας. Ο μετεωρολόγος του OPEN ξεκαθάρισε πως δεν θα επηρεαστεί όλη η χώρα από την μεταβολή του καιρού και έτσι σε αρκετές περιοχές το κλίμα θα παραμείνει ανοιξιάτικο.

Όπως εξήγησε, από την κακοκαιρία θα επηρεαστεί η δυτική Ελλάδα, τα βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και το βορειοανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας στον χάρτη το ελληνικό γράμμα «Π», καθώς περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό του θα μείνουν ανεπηρέαστες. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό εκδηλώνεται κυρίως σε περιοχές της Ιταλίας και δεν μπορεί να περάσει την οροσειρά της Πίνδου για να εισέλθει πιο κεντρικά.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν σταδιακά την Παρασκευή, ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ένα πιο οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που θα φέρει βροχές σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και σε αυτή την περίπτωση πάντως η κακοκαιρία αναμένεται να περάσει γρήγορα.

Σήμερα εξήγησε ότι θα σημειωθούν βροχές στη δυτική Ελλάδα από το βόρειο έως το νότιο τμήμα της, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Τα προβλήματα στην Πάτρα

Ωστόσο, ήδη ισχυρές βροχές έχουν πέσει στην Πάτρα δημιουργώντας προβλήματα.

Σε εξέλιξη είναι έντονες βροχοπτώσεις στη δυτική Ελλάδα, μάλιστα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο 161ο χλμ (Ελαιώνας) στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ στην ίδια περιοχή στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Πατρών έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στην περιοχή Μετόχι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων διενεργούνται εκτροπές κυκλοφορίας. Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Πούντας Καλαβρύτων, στο ύψος του Μέγα Σπηλαίου και στα δύο ρεύματα λόγω κατολίσθησης. Η Hellenic Train με ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό πως λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και με εντολή του διαχειριστή υποδομής, τα δρομολόγια 1330 & 1331 (Διακοπτό-Καλάβρυτα-Διακοπτό) ακυρώνονται. Επίσης λόγω της έντονης βροχόπτωσης και συγκέντρωσης υδάτων στη γραμμή, τα δρομολόγια 11306 & 11307 καταργούνται μερικώς στο τμήμα Πάτρα – Άγιος Ανδρέας.

Η μίνι κακοκαιρία «χτύπησε» για τα καλά την πόλη της Πάτρας, με τη δυνατή βροχή να έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στο κέντρο όσο και στις συνοικίες. Την ίδια στιγμή, διακοπή κυκλοφορίας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σε νέα και παλαιά ε.ο. Αθηνών-Πατρών ενώ ακυρώθηκαν δρομολόγια του ΟΣΕ.

 

 

Πλημμύρισαν δρόμοι στην Πάτρα 

Η βροχή ήταν καταρρακτώδης, με ταυτόχρονους δυνατούς ανέμους που έκαναν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για όσους βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης. Στην Ρήγα Φεραίου ο πεζόδρομος έγινε για ακόμα μια φορά ποτάμι, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε και στην Γεροκωστοπούλου. Στα Ψηλαλώνια ο δρόμος της Αθανασίου Διάκου μετατράπηκε σε χείμαρρο στέλνοντας τα νερά στην Τριών Ναυάρχων που πλημμύρισε και αυτή.

 

Σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν για ακόμα μια φορά σε όλους τους παραλιακούς δρόμους, στην Αγίου Ανδρέου, στην Όθωνος Αμαλίας, στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στην Ακτή Δυμαίων όπου σχηματίστηκαν λίμνες και τα οχήματα με δυσκολία μπορούσαν να περάσουν. Η έντονη βροχόπτωση συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, που φθάνουν και τα 5 μποφόρ!

 

Οι οδηγοί στους κεντρικούς και τους παραλιακούς δρόμους αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ολισθηρότητας, των λιμνάζοντων υδάτων αλλά και της μικρής ορατότητας κατά περιόδους. Το κύμα της κακοκαιρίας θα είναι εντονότερο το ερχόμενο Σάββατο, όπως έχουν προβλέψει οι μετεωρολόγοι. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, η κακοκαιρία θα επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Την ίδια ώρα, βροχές ή καταιγίδες αναμένονται σε στο Ιόνιο και σε περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, φαινόμενα που προοδευτικά θα σταματήσουν, ενώ το βράδυ θα βρέξει εκ νέου στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο.

 

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με λίγες ασθενείς βροχές στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη και πιθανόν μετά το μεσημέρι στα τμήματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης κυρίως στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ και στα νότια πελάγη δυτικοί νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This