Τουρισμός: «Παγώνει» το χαράτσι

Σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για να μην επιβληθεί τη χειμερινή περίοδο το πράσινο τέλος στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, όπως αποκάλυψε η Όλγα Κεφαλογιάννη στο συμβούλιο της ΠΟΞ στη Θεσσαλονίκη

Must Read

Στον «πάγο» για τους τέσσερις χειμερινούς μήνες βάζει η κυβέρνηση το τέλος ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πράσινο τέλος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα επιβαλλόταν άμεσα σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, κάτι όμως που φαίνεται ότι μετατίθεται για τον Μάρτιο, μετά και τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου.

Οπως αποκάλυψε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου προέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διαβουλεύσεις, ώστε το συγκεκριμένο τέλος να μην επιβληθεί για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε και στο άλλο ζήτημα που «καίει» τους ξενοδόχους της χώρας, αυτό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τονίζοντας ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα εφαρμοστεί άμεσα, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι εκπρόσωποι του κλάδου πάντως εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

«Πριν από λίγες ημέρες, με 9 χρόνια καθυστέρηση, εξαγγέλθηκε για τη βραχυχρόνια μίσθωση ένα στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, αυτό ήδη, πριν από τη νομοθέτησή του, έχει ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες επιτάσσουν χρονικούς ή ακόμα και τοπικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Στην προσπάθεια καταπολέμησης αθέμιτων πρακτικών και κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλούνται από τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ρόλο πρέπει να έχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, ζητώντας τη βοήθεια της υπουργού για να δοθούν λύσεις στα διαχρονικά αιτήματα του κλάδου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης χαρακτήρισε το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ως μια από τις επτά πληγές του τουρισμού, τονίζοντας ότι αυτή την περίοδο εξελίσσεται η πρώτη ουσιαστική απόπειρα ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου. «Εχουν ήδη κατατεθεί από πλευράς μας συγκεκριμένες προτάσεις, φαίνεται να υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση και αναμένουμε να δούμε τις σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν, προκειμένου να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα επί αυτών με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου», προσέθεσε.

Τουρίστες στην Ακρόπολη και τα πέριξ

Οι υπόλοιπες έξι πληγές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, είναι το τέλος ανθεκτικότητας, η έλλειψη προσωπικού, το ενεργειακό κόστος, η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, η κλιματική κρίση και η διαχείριση των προορισμών.

Θετικά μηνύματα

Πέρα απ’ αυτό, η κυρία Κεφαλογιάννη μετέφερε στους ξενοδόχους τα θετικά μηνύματα που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της World Travel Market στο Λονδίνο και τόνισε πως μέσα από τις συναντήσεις με tour operators και αεροπορικές εταιρίες υπήρξαν διαβεβαιώσεις για αξιοσημείωτη αύξηση του πτητικού έργου. «Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και αλλάζει, εξελίσσεται, προσαρμόζεται, ανοίγει καινούργιους δρόμους. Ενας νέος κύκλος ανάπτυξης ξεκινάει, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, το μέτρο και την ισορροπία» σημείωσε η υπουργός.

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας ότι το 2023 θα είναι μια θετική χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας. Μια χρονιά που, ξεπερνώντας το 2019 σε αφίξεις και έσοδα, θα αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς για τις μελλοντικές εξελίξεις» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This