Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία «εξπρές»: Βροχές, καταιγίδες, κρύο και άνεμοι 10 μποφόρ!

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Η ανάρτηση του Θεόδωρου Κολυδά και η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Must Read

Έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση του καιρού μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέδωσε νωρίτερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με την πρόγνωση, για δύο μέρες θα επικρατήσουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάσουν έως τα 10 μποφόρ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη νησιωτική χώρα ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει «βουτιά» 6 με 8 βαθμούς!

Δείτε βίντεο:

Ολόκληρο το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

«Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη».

Δείτε βίντεο:

Η ανάρτηση του Θεόδωρου Κολυδά

«Καλωσήρθες, χειμώνα» θα πούμε μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο καθώς αναμένεται μια σύντομη αλλά ισχυρή μεταβολή του καιρού με βροχές και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Στην αλλαγή του καιρικού σκηνικού αναφέρθηκε με ανάρτηση του στο Twitter/x ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς.

Συγκεκριμένα γράφει:

«Το ΣK #επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους (8-9 και ριπές 10 μποφόρ) και κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 – 8 βαθμούς Κελσίου».

Δείτε την ανάρτηση:

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, το Σάββατο αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά και από τις βραδινές ώρες τοπικά στα κεντρικά ορεινά.

Από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση και λίγες τοπικές βροχές θα εξακολουθούν να σημειώνονται τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί 6 με 8 μποφόρ και πολύ γρήγορα βορειοδυτικοί ενισχυόμενοι τοπικά στα 9 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, οι οποίοι έως το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια κατά 3 με 4 βαθμούς.

Την Κυριακή, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις, βαθμιαία όμως ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και μόνο στα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου θα φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και δεν θα ξεπεράσει στη βόρεια Ελλάδα τους 14 με 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης σε βραδινή του ανάρτηση για την πορεία του καιρού τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε ότι στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα έρθει… για λίγο ο χειμώνας, αλλά (ευτυχώς) δεν θα μας… κατσικωθεί ακόμα, καθώς από τη νέα εβδομάδα οι θερμοκρασίες θα θυμίζουν και πάλι άνοιξη!

  • Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

ΠΡΟΒΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Με τον καιρό να συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται και να δυσκολεύεται να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο, αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας όπου στο τελείωμα αυτής θα ζήσουμε κάτι από Χειμώνα λες και χορτάσαμε από Φθινόπωρο. Και αν νομίζουμε ότι ο Χειμώνας θα έρθει για να μείνει, μάλλον είμαστε γελασμένοι γιατί από τη νέα εβδομάδα ξανά προς την Άνοιξη τραβά τουλάχιστον θερμοκρασιακά.

Σε τι οφείλεται όμως αυτός ο καιρικός λήθαργος?
Η απάντηση δίνεται παρατηρώντας τον πρώτο μας χάρτη όπου απεικονίζεται το αέρινο τείχος του αεροχειμάρρου και το οποίο στην ουσία χωρίζει τη Γηραιά ήπειρο σε δύο τμήματα, όπου προς τα βόρεια επικρατεί το Φθινόπωρο με εξάρσεις Χειμώνα, ενώ νοτιότερα η Άνοιξη με εξάρσεις Φθινοπώρου.
Αυτό λοιπόν το αέρινο τείχος στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες να κινηθούν από βορρά προς νότο (μεσημβρινή ροή), δίνοντας μία έντονη δυτική ροή (ζωνική κυκλοφορία) και η οποία δίνει απάντηση και στο γιατί οι όποιες κακοκαιρίες μας έρχονται είναι σύντομες και δεν κρατάνε πάνω από μια δύο ημέρες μιας και αυτό το αέρινο ποτάμι τις ωθεί με ταχύτητα να κινηθούν ανατολικότερα.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ “ΕΞΠΡΕΣ” ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Παρατηρώντας λοιπόν τον πρώτο μας χάρτη και στο τελείωμα του βίντεο, βλέπουμε ότι αυτό το αέρινο τείχος κάνει μια “κοιλιά” η οποία και θα επιτρέψει στον ψυχρό αέρα (μπλε βέλη) να κατέβει προς τα μέρη μας.
Παρατηρώντας τον δεύτερο χάρτη μας βλέπουμε το γαλάζιο χρώμα να πλησιάζει τα βόρεια Βαλκάνια και τη χώρα μας κι έτσι λοιπόν το διήμερο Σάββατο – Κυριακή ο καιρός θα κάνει μια πρόβα προς το χειμωνιάτικο. Τι σημαίνει αυτό;

  1. Ο υδράργυρος θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Στους χάρτες 3 και 4 απεικονίζονται οι θερμοκρασίες το ξημέρωμα της Κυριακής αλλά και το μεσημέρι. Βλέπουμε ότι η Κυριακή θα ξημερώσει με πολύ κρύο σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στα κεντρικά και βόρεια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσεις τους 14 με 16 βαθμούς, νοτιότερα τους 16 με 18.
  2. Μετά από πάρα πολύ καιρό θα επικρατήσουν θυελλώδεις – παγεροί βοριάδες όπως φαίνεται και στον χάρτη 5.
  3. Σύντομο πέρασμα βροχών θα δεχτούν αρκετές περιοχές το Σάββατο όπως φαίνεται και στον τελευταίο χάρτη μας με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό οπότε θα συναντήσουμε και καταιγίδες.

Την Κυριακή πάντως τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει σχεδόν παντού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη αυτή εξέλιξη που μόλις περιγράψαμε θα φέρει και τα πρώτα χιόνια σε βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.
Κλείνοντας και για να μην ξεχνιόμαστε από βδομάδα Άνοιξη άντε να το πούμε και προς Φθινόπωρο, με το κρύο να επιμένει τις πρωινές και βραδινές ώρες το οποίο όμως θα “μαλακώνει” μέρα με τη μέρα.
Αν αυτό το αέρινο τείχος που παρουσιάσαμε στον πρώτο μας χάρτη δεν αλλάξει θέση – μορφή, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το αξιόλογο και για το υπόλοιπο του μήνα πέραν από “εξπρές” διαταραχές.

Δείτε την ανάρτηση:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This