«Φούσκα» ακινήτων στην Αθήνα

Το Bloomberg ασχολείται με την πρωτοφανή στεγαστική κρίση στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η πρωτεύουσα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο καυτές αγορές ακινήτων της Ευρώπης

Must Read

Η πρωτοφανής στεγαστική κρίση που σοβεί στη χώρα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αρνείται να επιβάλει περιορισμούς και παρακολουθεί άπραγη το ράλι των τιμών, έγινε θέμα στο Bloomberg. Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει με έκπληξη πως η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο καυτές αγορές ακινήτων της Ευρώπης, με διαμερίσματα τόσο σε υποβαθμισμένες βιομηχανικές περιοχές της αλλά και κατά μήκος της ακτογραμμής της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μάλιστα, οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, με μια αύξηση τριπλάσια από την αντίστοιχη στη Στοκχόλμη, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές στο Παρίσι υποχώρησαν. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παγιδεύονται σε νομικές διαδικασίες, αναφέρει, μειώνοντας την προσφορά στην αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έπληξε την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη στέγης κερδίζει το πάνω χέρι σε περισσότερες πόλεις. Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν πτώση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία, ενώ αύξηση των πωλήσεων καταγράφηκε στο Μιλάνο, στη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη, με άνοδο άνω του 3%.

Επισφαλή δάνεια

Η δεκαετής κρίση χρέους της Ελλάδας άφησε τους δανειστές με 107 δισ. ευρώ επιβαρυμένο χρέος το 2016, υπενθυμίζει το Bloomberg. Εκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, που συνδέονται με υποθήκες ακινήτων. Αν και τα σπίτια μπορεί να καταλήξουν σε πλειστηριασμούς, ασκούνται έντονες πιέσεις στο κομμάτι των διαθέσιμων κατοικιών.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά» δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών – Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Golden Visa.

Η δυναμική έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι -ένα γερασμένο βιομηχανικό σύμπλεγμα- σε μια περιζήτητη γειτονιά. Με περιορισμένο χώρο διαβίωσης, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη – ένα παλιό εργοστάσιο αερίου που έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και εκθεσιακό χώρο. Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το πολυτελές προάστιο της Γλυφάδας, πολυτελή συγκροτήματα προσελκύουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα.

Το Bloomberg σημειώνει ότι το κόστος στέγασης ανέβηκε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20% σε όλη την Ε.Ε. Οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This