Σε ανεξέλεγκτο «ράλι» οι τιμές ενοικίασης και αγοράς ακινήτων

Ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι παρατηρήθηκαν σε παραδοσιακά φοιτητικές περιοχές

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]

Σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κατέγραψαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 η μέση αύξηση στις τιμές πώλησης διαμορφώθηκε στο 12% και η μέση αύξηση στις τιμές ενοικίασης στο 7%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν στα προάστια του Πειραιά (+23%), στον Δήμο Θεσσαλονίκης (+21%), καθώς και τα δυτικά προάστια της Αττικής (+19%). Όσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφηκαν στα νότια προάστια της Αττικής (11,8 €/τ.μ.), τις Κυκλάδες (11,3 €/τ.μ.) και στα βόρεια προάστια της Αττικής (10,8 €/ τ.μ.). Αυτό προκύπτει από την ανάλυση του Spitogatos Insights, με βάση τον δείκτη τιμών της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos. «Παραδοσιακά το τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις σε περιοχές με υψηλό ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η αυξημένη ζήτηση στα ελληνικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, η εκκίνηση της νέας ακαδημαϊκής περιόδου, καθώς και οι αλλαγές στα ελάχιστα όρια επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa επηρεάζουν σημαντικά τις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης, σε άκρως δελεαστικές περιοχές, όπως, για παράδειγμα, τα νησιά των Κυκλάδων και τα νότια προάστια της Αττικής» σημείωσε ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός.

Η εικόνα στην Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ακόμη μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι παρατηρήθηκαν σε παραδοσιακά φοιτητικές περιοχές της Αττικής. Για παράδειγμα, μια κατοικία στου Γουδή έχει μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 10,8 €/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση +26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φτάνει στα 7,9 €/τ.μ., ακριβότερη κατά 14% σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας η αύξηση φτάνει στο 19% και στην περιοχή του Ζωγράφου στο 9%. Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και το τρίτο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Μεταξύ των περιοχών που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με πέρσι συγκαταλέγονται η Πεύκη (βόρεια προάστια) με αύξηση +34%, το Μοσχάτο (προάστια Πειραιά) με αύξηση +27% και η Αγία Παρασκευή (βόρεια προάστια) με αύξηση +25%. Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα), με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.310 €/τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.324 €/τ.μ. και η περιοχή Ταμπούρια – Αγία Σοφία (Πειραιάς) στα 1.415 €/τ.μ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This