Επιδείνωση του καιρού με θυελλώδεις ανέμους τις επόμενες ώρες – Ακραία φαινόμενα φέρνει η «Bettina»

Μήνυμα από το 112 έχουν λάβει αρκετές περιοχές - Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Must Read

Τα δόντια της δείχνει η «Bettina», η κακοκαιρία που είναι σε εξέλιξη και προκαλεί πλείστα προβλήματα στην χώρα. Μήνυμα από το 112 έχουν λάβει αρκετές περιοχές εν όψει επιδείνωσης και εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

 

Ήχησε το απόγευμα του Σαββάτου και στην Αττική το 112 για επικίνδυνα φαινόμενα, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται επιδείνωση με θυελλώδεις ανέμους. Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από την Πολιτική  Προστασία σε Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Μεσολόγγι και Λήμνο.

 

Ήχησε το 112 σε Κυκλάδες και Βόρειο Αιγαίο

«Αγριεύει» η κακοκαιρία τις που πλήττει από το πρωί τη χώρα καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται επιδείνωση του καιρού με θυελλώδεις ανέμους σε πολλές περιοχές.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Πάτρα, το Μεσολόγγι και τη Λήμνο, ήχησε το 112 στις Κυκλάδες και στο Βόρειο Αιγαίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, μήνυμα του 112 που εστάλη τόσο στους κατοίκους των Κυκλάδων όσο και στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου τους προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) το επόμενο 24ωρο στην περιοχή σας. Αποφύγετε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει χαακτηριστικά το μήνυμα του 112.

Ίδιο μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου.

Μήνυμα 112 σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Μεσολόγγι, Λήμνο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

«Δεμένα» πλοία λόγω των ανέμων – Ποια δρομολόγια δεν εκτελούνται

Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολλυδά για την Κυριακή

Ανεμοστρόβιλος στην Κρήτη προκάλεσε ζημιές σε θερμοκήπια, ελαιόδεντρα και επιχειρήσεις

Καταστροφές σημειώθηκαν σε θερμοκήπια, ελιές και υποδομές στα Φαλάσαρνα, στο Ελαφονήσι και στην Γραμβούσα της Κρήτης από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν και δημιούργησαν ανεμοστρόβιλο αλλά και το χαλάζι που έπεσε, μιας και την περιοχή «χτυπά» η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου για την οποία η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δυνατός αέρας ξήλωσε τις πλαστικές οροφές θερμοκηπίων, ενώ σημειώθηκαν ζημιές στο εσωτερικό και στις υποστυλώσεις δύο ακόμα θερμοκηπίων σε Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι.

Παράλληλα, από τον άνεμο προκλήθηκαν προβλήματα και στην οροφή καταστήματος εστίασης στα Φαλάσαρνα που αυτή την περίοδο είναι κλειστό,  σε ελαιόδεντρα στην Γραμβούσα, σε δύο σημεία του δικτύου ηλεκτροδότησης ενώ παρασύρθηκαν και κάδοι απορριμμάτων.

Το μέγεθος της καταστροφής περιέγραψε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Γιάννης Παπαδάκης, κάτοικος και παραγωγός της περιοχής.

«Τρομερές καταστροφές στη Φαλάσαρνα πριν από λίγη ώρα όταν πέρασε ανεμοστρόβιλος και κατέστρεψε τα πάντα μαγαζιά θερμοκήπια και ελιές η περιοχή δεν έχει ρεύμα. Το ερώτημα είναι απλό μετά και το σοκ που βλέπουμε απ’ το πρωί στα δυτικά της Κρήτης με τους ανεμοστρόβιλους.

Υπάρχει τελικά κλιματική αλλαγή ή όχι; Κανείς δεν θυμάται ανεμοστρόβιλους στην περιοχή μας και αυτό σίγουρα θα πρέπει να μας ανησυχήσει,. δυνατούς ανέμους είχαμε πάντα αλλά ανεμοστρόβιλους ποτέ… Ήδη έχουν καταγραφεί 3 περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια μάλιστα και στις 3 περιπτώσεις οι καταστροφές ήταν σε μικρή έκταση αλλά τελειωτικές απ’ όπου πέρασε το φαινόμενο αυτό. Η ένταση του αέρα στα σημεία που πέρασε θα πρέπει να ήταν απίστευτη αφού σε μια περίπτωση που έγινε γνωστή στη Φαλάσαρνα πήρε για μερικά μέτρα ένα ολόκληρο τρακτέρ.Σαν να αρχίζει η φύση να μας εκδικείται». 

(πηγή φωτογραφιών zarpanews.gr)

Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ – Ισχυροί άνεμοι, κρύο, βροχές και καταιγίδες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι πολίτες στην κακοκαιρία που «επισκέπτεται» την χώρα μας το Σαββατοκύριακο καθώς σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που είχε εκδώσει χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως εξηγεί η ΕΜΥ, η αναβάθμιση συνέβη «λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς τοπικά στα 10 μποφόρ».

 

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Κακοκαιρία αναμένεται το Σαββατοκύριακο (25-11-23 και 26-11-23), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

α. στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ.

β. στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου νοτιοδυτικοί 7 με 9, με ριπές που πιθανώς θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Σταδιακά από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 9 μποφόρ.

γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο:

α. στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

β. πρόσκαιρα θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Μακεδονία, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, τα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα της Κρήτης, η δυτική Θεσσαλία και η κεντρική Στερεά.

γ. τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

«Δεμένα» πλοία

Ταλαιπωρία περίμενε τους επιβάτες που ήθελαν να ταξιδέψουν με πλοίο σήμερα καθώς λόγω της κακοκαιρίας που έφερε μαζί της θυελλώδεις ανέμους ορισμένα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεν πραγματοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωϊνά δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχωρούν μόνο τα πλοία κλειστού τύπου.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου.

 

Κλειστή είναι η γραμμή Λευκίμμη- Ηγουμενίτσα και Καβάλα-Πρίνου Θάσου.

Επίσης, δεν εκτελέστηκε το πρωϊνό δρομολόγιο στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη μετά από απόφαση του πλοιάρχου.

Μάλιστα, τις επόμενες ώρες οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω φτάνοντας έως και τα 9 μποφόρ.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Δείτε επίσης:

Meteo για κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο: «Σύντομη αλλά σημαντική επιδείνωση με βροχές, κρύο, χιόνια και ανέμους»

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Η κακοκαιρία «Oliver»… φέρνει ψύχος και χιόνια!

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This