Ακόμα πιο κοντά στην πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα μετά από σχεδόν 30 χρόνια – Οι αντιδράσεις

Το κόστος της γεώτρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 35εκατ. ευρώ και οι πιθανότητες επιτυχίας προσδιορίζονται στο 15%

Must Read

Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, δεν αποκλείεται εντός του 2024 να ξεκινήσει στα Ιωάννινα η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90!

Το γεωτρύπανο της Energean, που έχει μισθώσει την εν λόγω περιοχή για έρευνα, θα φθάσει σε βάθος 3.500 μέτρων κάτω από το βουνό Κούρεντα του Δήμου Ζίτσας, που επελέγη, με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών και ηλεκτρομαγνητικών ερευνών που προηγήθηκαν, ως πρώτος προς διερεύνηση ερευνητικός στόχος.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι προηγούμενες ερευνητικές γεωτρήσεις (εκτός της περιοχής όπου παράγονται υδρογονάνθρακες στον Πρίνο) έγιναν κατά τη δεκαετία του ’90 στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων που είχε υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση στη Δυτική Ελλάδα, χωρίς αποτέλεσμα.

Το γήπεδο όπου θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν 53 στρεμμάτων και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κούρεντα, Αγ. Χριστόφορος (Γιουργάνιστα) και Δελβινακόπουλο που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών.

πηγή φωτογραφίας: https://www.energean.com/el/home/
πηγή φωτογραφίας: https://www.energean.com/el/home/

Όπως επισημαίνεται στην εγκριτική απόφαση «άπαντες οι γνωμοδοτούντες φορείς που διατύπωσαν απόψεις, δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις επί του περιεχομένου της και συναινούν για την πραγματοποίηση του έργου με τους αντίστοιχους όρους – προϋποθέσεις αρμοδιότητας τους οι οποίοι ελήφθησαν υπόψη και ενσωματώθηκαν ως όροι στην ΑΕΠΟ, ενώ διαφαίνεται, επί της αρχής, να υπάρχει κοινωνική αποδοχή του έργου, βάσει της σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Όπως επεσήμαναν πηγές της Energean στο ΑΠΕ, το κόστος της γεώτρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ και οι πιθανότητες επιτυχίας προσδιορίζονται στο 15%, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό για τα δεδομένα της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της είναι η παράταση του σταδίου ερευνών, δεδομένου ότι η υφιστάμενη προθεσμία λήγει στο τέλος Απριλίου.

Παράλληλα η εταιρεία είναι σε αναζήτηση εταίρου που θα συμμετάσχει στην έρευνα και σε επόμενο στάδιο την εκμετάλλευση – εφόσον βρεθεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα – των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων (ανακάλυψη), η ερευνητική γεώτρηση θα περατωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης και ωρίμανσης του προγράμματος έρευνας, να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ως παραγωγική γεώτρηση (κατόπιν διακριτής περιβαλλοντικής αδειοδότησης).

Εφόσον η ερευνητική γεώτρηση δεν καταλήξει σε ανακάλυψη, ο φορέας του έργου υποχρεούται να απομακρύνει τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε και να αποκαταστήσει το χώρο του γηπέδου σε κατάσταση όσο το δυνατόν εγγύτερα στην αρχική, τηρώντας τη διαδικασία παύσης λειτουργίας των πηγαδιών και της εγκατάστασης.

Ανακοίνωση του οργανισμού « ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ»

Έντονη δυσαρέσκεια και αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στην Ήπειρο , και όχι μόνο, η ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου για την αδειοδότηση της Πετρελαϊκής εταιρίας Energean με σκοπό να προχωρήσει σε γεώτρηση που αφορά την εξόρυξη Υδρογονανθράκων, σε μια Περιφέρεια με αδιατάραχτα δασικά οικοσυστήματα και το πλουσιότερο υδατικό δυναμικό της Ελλάδας. Παρότι επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την εναντίωση της στο σχεδιαζόμενο έργο με ομόφωνα ψηφίσματα στα συμβούλια των Κοινοτήτων και ενώ η συναίνεση ήταν απαρέγκλιτος όρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το ΥΠΕΝ , η Περιφέρεια και Δήμος(Ζίτσας) σκανδαλωδώς παρακάμπτουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες .

Την εναντίωση τους έχουν εκφράσει επανειλημμένως πλήθος φορέων, συλλόγων και διεθνών οργανώσεων με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ψηφίσματα ενάντια στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Ομοσπονδίας των Αδελφοτήτων Καλαμά .

Οι ανυπόστατες εξαγγελίες για ανάπτυξη με ασήμαντο περιβαλλοντικό κόστος δεν πείθουν τους κατοίκους της Ηπείρου οι οποίοι συντεταγμένα θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο ώστε να ματαιωθεί η εισβολή της πετρελαϊκής βιομηχανίας στην πιο παρθένα περιοχή της Ευρώπης. Οι πολίτες γνωρίζουν τις σοβαρότατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες που προκαλούν οι εξορύξεις στην ανθρώπινη υγεία και το φυσικό περιβάλλον, βάσει της κοινής πείρας και των διεθνών επιστημονικών ερευνών και αναλύσεων που αποδεικνύουν την άμεση σύνδεση πετρελαϊκής βιομηχανίας και μόνιμων επιπτώσεων σε ανθρώπινους και περιβαλλοντικούς οργανισμούς.

Έφτασε η στιγμή της αλήθειας λοιπόν, όπου οι κάτοικοι και οι πολίτες θα υπερασπιστούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και τα δικαιώματά τους σε καθαρό νερό, αέρα και περιβάλλον, ενάντια στην πρόδηλη κερδοσκοπική ατζέντα της Energean, του Δήμου Ζίτσας, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης, οι οποίοι με το τραγελαφικό πρόσχημα της πράσινης καθαρής ενέργειας, του εθνικού συμφέροντος και της κλιματικής κρίσης, είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν τα πολυτιμότερα αγαθά της φύσης, μολύνοντας ζωές και επερχόμενες γενιές με ασθένειες, φτώχια και έναν πλανήτη υπό κατάρρευση.

1/12/2023
ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

*φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This