Κυβερνητικό δωράκι στους servicers! 

Το κράτος δέχεται ότι οι πιστωτές ζητούν μεγάλα ποσά για ρυθμίσεις και, αντί να καταδικάσει αυτή την πρακτική, βάζει ένα δικό του πλαφόν!

Must Read

Μια προκλητική διάταξη έφερε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα για τους servicers, η οποία αποδεικνύει πως η κυβέρνηση, πάρα τις πιέσεις που δείχνει να ασκεί στις εν λόγω εταιρίες, από την πίσω πόρτα τούς κάνει σημαντικά δώρα.

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε, στο εξής για να  γίνεται αποδεκτή μια ρύθμιση στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο οφειλέτης που έχει λάβει εντολή πλειστηριασμού θα πρέπει να δίνει προκαταβολή 10% στους servicers που έχουν το δάνειό του. Σημειώνεται πως η διάταξη δεν ισχύει για όσους ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη, ενώ λαμβάνεται περαιτέρω μέριμνα για την περίπτωση οφειλετών για τους οποίους συντρέχουν ιδιαίτεροι κοινωνικοί ή οικονομικοί λόγοι. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι servicers απορρίπτουν προτάσεις για συμβιβαστική επίλυση του εξωδικαστικού ή ζητούσαν υψηλές προκαταβολές προκειμένου να συναινέσουν. Δηλαδή, το κράτος αποδέχεται ότι οι πιστωτές ζητούν τεράστιες προκαταβολές από τους δανειολήπτες, γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται να ανταποκριθούν και να βγάλουν τα σπίτια σε πλειστηριασμό. Με βάση αυτή την παραδοχή, το κράτος δεν καταδικάζει αυτές τις πρακτικές, αλλά βάζει δικό του πλαφόν!

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει πως, για περιπτώσεις οφειλετών στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, εξαιρουμένων των ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, η αντιπρόταση των χρηματοδοτικών φορέων δύναται να περιέχει προκαταβολή έως 10% επί του κεφαλαίου, όπως διαμορφώνεται από την πρόταση του υπολογιστικού εργαλείου, η οποία καταβάλλεται στον πιστωτή με το μεγαλύτερο άθροισμα ποσών ανάκτησης ανά οφειλή. Ο πιστωτής αυτός δύναται να εξαιρέσει από τη χορηγηθείσα αντιπρόταση τη λήψη της προκαταβολής του προηγούμενου εδαφίου ή να τη μειώσει, εφόσον συνεκτιμήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν την ιδιαίτερη οικονομική δυσχέρεια ή τυχόν κοινωνικά κριτήρια ή ειδικά προβλήματα υγείας. 

Oι servicers υποστηρίζουν ότι με την προκαταβολή -που στις διμερείς ρυθμίσεις μπορεί να φτάσει και το 30%- οι οφειλέτες δεσμεύονται για την τήρηση της ρύθμισης και ζητούσαν να εισαχθούν και στον εξωδικαστικό, ώστε να μειωθεί κάτω από το 35%-40% το ποσοστό των ρυθμίσεων που «χαλάνε» από τους πρώτους κιόλας μήνες. Με την τροπολογία, η προκαταβολή θα μπορεί να ζητηθεί μόνο σε εκείνους στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού. Με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου η υποβολή νέας αίτησης για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την ημερομηνία οριστικής υποβολής της αρχικής αίτησης, εφόσον το χρονικό διάστημα από την αρχική αίτηση και την επίτευξη σύμβασης αναδιάρθρωσης δεν έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 12 μηνών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This