Έξαρση της πνευμονίας: «Όσο απλή κι αν είναι δεν παύει να μας ανησυχεί» – Τι να προσέξουν οι γονείς

Τι είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων για την πρόληψη και τα συμπτώματα

Must Read

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την ραγδαία αύξηση της πνευμονίας από μυκόπλασμα, σε παιδιά, στις χώρες του εξωτερικού. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι στην Ελλάδα, αφού δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν κρούσματα και εδώ, μετά τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

«Κάθε χρόνο βλέπουμε βλέπουμε πνευμονίες από μυκόπλασμα», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας και συνεχίζει:

«Δεν είναι ασυνήθιστη πνευμονία. Εγώ στο ιατρείο μου δεν έχω δει ακόμη φέτος, αλλά κάποιοι συνάδελφοι θα έχουν δει σίγουρα. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί δεν κάνει σοβαρές πνευμονίες, όμως, κάποιες θα ξεφύγουν σίγουρα και ορισμένα παιδιά -ελπίζω ελάχιστα- θα καταλήξουν σε νοσοκομείο».

«Όσο απλή και να είναι μια πνευμονία δεν παύει να μας ανησυχεί»

«Θέλει μια προσοχή θέλει μια παρακολούθηση. Το παιδί όταν πάθει πνευμονία, δεν παύει να έχει πάθει μια πνευμονία, δεν είναι απλή ίωση. Όσο απλή και να είναι μια πνευμονία δεν παύει να μας ανησυχεί και να είμαστε σε εγρήγορση. Και εμείς και οι γονείς», επεσήμανε ο γιατρός και συμπλήρωσε σχετικά με τα συμπτώματα:

«Δεν είναι πνευμονία που ‘φωνάζει’ και δεν είναι όλες οι πνευμονίες το ίδιο. Κάποιες μπορεί να είναι -οι περισσότερες- πολύ ελαφριές, αλλά υπάρχουν και μέτριες, αλλά και σοβαρές. Οι πνευμονίες από μυκόπλασμα μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά να κάνουν επιπλοκές και άρα το παιδί να βρεθεί στο νοσοκομείο, αλλά είναι σπάνιο».

Τι να προσέξουν οι γονείς

Ο γιατρός έκανε λόγο για δύο βασικά χαρακτηριστικά, στα οποία οι γονείς θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους. Το πρώτο είναι η ακεφιά, η απώλεια της όρεξης και της διάθεσης του παιδιού κι η εικόνα κακουχίας. «Όταν λέμε ότι δεν είναι καλά, εννοούμε να μην είναι πραγματικά καλά. Γιατί συνήθως τα παιδιά όταν κάνουν πυρετό χοροπηδάνε. Αν έχουμε ένα παιδί λοιπόν που έχει πυρετό και δεν είναι στα καλά του, δεν έχει όρεξη και διάθεση, τότε ο γονιός θα πρέπει να ανησυχήσει», διευκρίνισε.

Στην συνέχεια, έκανε λόγο για το δεύτερο σύμπτωμα, το οποίο είναι η δύσπνοια και ο παρατεταμένος βήχας: «Προσοχή, αν το παιδί έχει δυσκολία στο αναπνευστικό, βήχα που παρατείνεται πάνω από μία εβδομάδα και έχει και πυρετό, έστω και χαμηλό. Η δύσπνοια, ειδικά, είναι ένα σοβαρό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν κάποιο παιδί κάνει δύσπνοια και δεν έχει και πολύ καλές δυνάμεις, θα πρέπει να πάει να εξεταστεί από τον γιατρό. Ξαναλέω δεν είναι όλες οι πνευμονίες το ίδιο».

Ο γιατρός εστίασε στο δεύτερο σύμπτωμα, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν την κατάσταση υγείας του παιδιού. «Το παιδί δυσπνοεί, βαριανασαίνει, έχει γρήγορη αναπνοή. Αναπνέει δύσκολα, βογγάει όταν παίρνει αναπνοές ή παίρνει γρήγορες αναπνοές. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά εάν ο γονιός ξεντύσει το παιδί και δει το στήθος του. Τότε θα δει ότι το στήθος του παιδιού ανεβοκατεβαίνει γρήγορα. Άρα φαίνεται ένα παιδί το οποίο πάσχει από δύσπνοια και έχει πρόβλημα από το αναπνευστικό του», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Νταλούκας.

«Η πρόληψη έχει σημασία σε όλα τα αναπνευστικά νοσήματα»

Τέλος, ο παιδίατρος έκανε σαφές πως οι γονείς οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση, ενώ τους συμβουλεύει να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του παιδιού τους με γνωστούς δοκιμασμένους τρόπους.

«Η πρόληψη έχει σημασία σε όλα τα αναπνευστικά νοσήματα, είτε είναι ιογενή είτε από βακτήρια. Έτσι το παιδί πρέπει να έχει ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή να ξεκουράζεται, να κοιμάται επαρκώς, να τρώει καλά, να αθλείται και να είναι ψυχικά υγιές, γιατί το άγχος και το στρες καταβάλλουν το ανοσοποιητικό. Άρα ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθάει πολύ και προλαβαίνει τη μυκοπλασματική πνευμονία», κατέληξε ο γιατρός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This