SOS για μελλοντικές καταστροφές στην Θεσσαλία από τον Ευθύμη Λέκκα – Τριπλάσιες κατολισθήσεις από «Daniel» και «Ιανό»

Τι είπε για τις πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας

Must Read

Το «καμπανάκι» ότι μπορούν να συμβούν και νέες μεγάλες καταστροφές στην πολύπαθη Θεσσαλία που δέχθηκε το μένος των θεομηνίας Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο και της κακοκαιρίας Ιανός τον Σεπτέμβριο του 2021 χτύπησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής βρέθηκε στην Λάρισα, η οποία ήταν από τις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και μίλησε σε διημερίδα της ΚΕΔΕ για την ενημέρωση των νέων δημάρχων. Στο πλαίσιο της ομιλίας του παρουσίασε τις δέκα στρατηγικές δράσεις για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα του θεσσαλικού χώρου.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας, όπου υπάρχει και η ομώνυμη λίμνη που επίσης πλημμύρισε «είναι ένας μεγάλος κίνδυνος ο οποίος δεν θα εξαλειφθεί εύκολα και θα ενσκύψει πάλι τα αμέσως επόμενα χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με την ανάλυση των υδρομετεωρολογικών κινδύνων, δηλαδή της βροχόπτωσης και των πλημμυρικών φαινομένων που αναπτύχθηκαν στα πεδινά του Θεσσαλικού κάμπου». 

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε για τις κατολισθήσεις στην Θεσσαλία επισημαίνοντας πως στον Daniel και τον Ιανό έγιναν τριπλάσιεςαπό αυτές των τελευταίων 70 ετών!

«Έχουμε να κάνουμε με μεγάλες κατολισθήσεις που αναπτύχθηκαν στους ορεινούς όγκους, κυρίως στο Πήλιο και στα Άγραφα και με έντονες διαβρώσεις εδαφών σε πάρα πολλά σημεία του Θεσσαλικού χώρου.

Από το 1950 μέχρι το 2020 εκδηλώσεις περίπου 500 φαινόμενα κατολισθήσεων στην Πίνδο και τα Άγραφα. Στον “Ιανό” και στον “Ντάνιελ” εκδηλώθηκαν μέχρι αυτή τη στιγμή 1.400 φαινόμενα».

Σχετικά με τις στρατηγικές δράσεις ανέφερε πως «αφορούν στην ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων, την εκτίμηση τρωτότητας, τον ενιαίο φορέα παρακολούθησης των υδάτων της Θεσσαλίας, τον καινούργιο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση, την ενημέρωση, τις ασκήσεις ετοιμότητας, τον εξοπλισμό και τα μέσα και βεβαίως τη σύνταξη νέων επιχειρησιακών σχεδίων σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας» και είναι σημαντικές για να «μειώσουν τη διακινδύνευση του θεσσαλικού χώρου και στη συνέχεια να πάμε σε πιο εξειδικευμένες διαδικασίες και σε έργα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This