Τεράστιες λίστες αναμονής για ογκολογικούς ασθενείς στο ΕΣΥ – Που έγκειται το πρόβλημα

«Το πρόβλημα είναι με την μαγνητική και μετά την ακτινοθεραπεία»

Must Read

Μία ταλαιπωρία δίχως τέλος αντιμετωπίζουν χιλιάδες καρκινοπαθείς, αφού περιμένουν για μήνες μέχρι να καταφέρουν να εξεταστούν από τους γιατρούς. Οι ογκολογικοί ασθενείς είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν σε ατέρμονες λίστες αναμονής, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται, δημιουργώντας το αίσθημα απόγνωσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι για μία μαστογραφία μπορεί να χρειαστούν ακόμα και τέσσερις μήνες αναμονής ενώ μεσολαβούν μεγάλα χρονικά διαστήματα και ως τις βιοψίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της θεραπείας.

Ο Γιώργος Πισσάκας, διευθυντής Συντονιστής Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την πορεία που πρέπει να κάνει κάποιος καρκινοπαθής, από τις εξετάσεις έως τη θεραπεία.

«Εάν θέλουμε να παρακολουθήσουμε την πορεία ενός ανθρώπου που ταλαιπωρείται με καρκίνο, θα δούμε τις διαγνωστικές εξετάσεις. Στο δημόσιο, οι μαστογραφίες για παράδειγμα, μπορεί να φτάσει(σ.σ αναμονή) τους 5 μήνες. Επειδή καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι μεγάλο το κόστος στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι με τη μαγνητική γιατί έχει μεγάλη αναμονή», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Το επόμενο βήμα είναι να βρεις χειρουργείο όπου η αναμονή είναι μεγάλη στην ιστολογική, η οποία θα καθορίσει την θεραπεία που θα κάνει ο ασθενής. Η ιστολογική είναι η βιοψία. Οι συμπληρωματικές είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Για τη χημειοθεραπεία η αναμονή δεν είναι μεγάλη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακτινοθεραπεία, καθώς στο δημόσιο δεν έχουμε πολλά μηχανήματα. Αυτή την ανάγκη την έχει διαπιστώσει ο ΕΟΠΥΥ, είπε πως για κάποιες ειδικές θεραπείας –ακριβές- μπορείς να πας και στο ιδιωτικό και να μην πληρώσεις τίποτα, και για τις απλές έχεις να αντιμετωπίσεις την αναμονή γιατί στο ιδιωτικό θα σου ζητήσουν τη νόμιμη αμοιβή του γιατρού αλλά και κάτι παραπάνω».

«Η επίσημη καταγγελία στο υπουργείο»

Ο κ. Πισσάκας προχώρησε στη συνέχεια σε μία καταγγελία. «Ο ΕΟΠΥΥ από το 2012 και στη συνέχεια καλύπτει όλες τις ακτινοθεραπείες, άρα ο ασθενής και να πάει στο ιδιωτικό δεν πληρώνει τίποτα. Παρόλα αυτά το ιδιωτικό με κάποιους τρόπους τους ζητάει 3-5.000 ευρώ. Πριν από δύο χρόνια η ΕΛΛΟΚ(σ.σ. Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), με υπογραφές του τότε πρύτανη και όλων των προέδρων των επιστημονικών εταιρειών έγινε επίσημη καταγγελία στο υπουργείο. Αφορά όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία», σημείωσε, ενώ για τις αναμονές στην επαρχία, είπε:

«Για την ακτινοθεραπεία δεν μπορούν να υπάρχουν ακτινολογικά κέντρα σε όλη τη περιφέρεια. Αυτό που είχα κάνει ως πρόεδρος είναι πως είχα προτείνει να υπάρχει σε απόσταση 100 χλμ. μία ακτινοθεραπευτική. Το κενό που υπάρχει ήταν σε Αλεξανδρούπολη και το επόμενο θα στη Λαμία. Στη Λαμία θα γίνει καθώς έχει μπει στο ταμείο Ανάκαμψης. Υστερεί η Πελοπόννησος καθώς έχει μόνο στην Πάτρα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This