Διόδια: Ποδαρικό με αυξήσεις

Από την 1η Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ οι νέες τιμές. Ακριβότερη έως 7,5% η διέλευση από τους σταθμούς στους βασικούς οδικούς άξονες της χώρας, πλην Εγνατίας και Αττικής οδού

Must Read

Με άλλο αντίτιμο διοδίων θα αναχωρήσουν για τις διακοπές τους οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς και με άλλο θα επιστρέψουν, καθώς από την 1η Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ οι νέες τιμές στους βασικούς οδικούς άξονες της χώρας.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο ([email protected])

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 7% έως 7,5%, ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία οχήματος και αφορούν όλους τους αυτοκινητοδρόμους εκτός από την Αττική οδό και την Εγνατία Οδό. Για παράδειγμα, το οδικό ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής θα κοστίζει πλέον 67,10 ευρώ, αντί 62,70 ευρώ σήμερα!

Οι εν λόγω αυξήσεις είναι μεν οι πρώτες ύστερα από έναν χρόνο, καθώς το 2023 «πάγωσαν», αλλά θα έχουν και συνέχεια. Η συμφωνία του υπουργείου Υποδομών και των παραχωρησιούχων προβλέπει ότι η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, θα μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026. Για το 2024 η αύξηση θα φτάσει το 7,5%, ενώ κατά 2% ανά έτος θα ανατιμηθεί το αντίτιμο το 2025 και το 2026. Σημειώνεται ότι οι ετήσιες αυξήσεις υπολογίζονται με βάση την άνοδο στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο.

Από μεθαύριο Δευτέρα, λοιπόν, οι οδηγοί καλούνται να βάλουν πιο βαθιά στο χέρι για την τσέπη για να χρησιμοποιήσουν τους αυτοκινητοδρόμους. Συγκεκριμένα, η διαδρομή Αθήνα – Λαμία θα είναι ακριβότερη κατά 95 λεπτά του ευρώ, το Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα κοστίζει 2 ευρώ περισσότερο (συμπεριλαμβανομένων των διοδίων Μαλγάρων, τα οποία ανήκουν στην Εγνατία οδό), το Αθήνα – Πάτρα θα είναι ακριβότερο κατά 80 λεπτά του ευρώ, το Αθήνα – Τρίκαλα (μέσω Ε-65) θα κοστίζει 1,40 ευρώ παραπάνω, ενώ η διαδρομή Αθήνας – Ιωαννίνων (μέσω γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) θα είναι ακριβότερη σχεδόν κατά 3 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι τιμές στους μετωπικούς σταθμούς ανά αυτοκινητόδρομο διαμορφώνονται από την 1η Ιανουαρίου ως εξής:

1) Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Αφίδνες 3,55 ευρώ, Θήβα 4,20 ευρώ, Τραγάνα 4,15 ευρώ, Αγία Τριάδα 1,90 ευρώ, Μαυρομαντήλα 2,05 ευρώ, Πελασγία 3,70 ευρώ, Μοσχοχώρι 4,30 ευρώ, Μακρυχώρι 2,70 ευρώ, Λεπτοκαρυά 3,40 ευρώ, Κλειδί 2,40 ευρώ και Μάλγαρα 1,20 ευρώ.

2) Ξινιάδα – Τρίκαλα μέσω Ε65: Σοφάδες 3,40 ευρώ, Τρίκαλα 2,15 ευρώ.

3) Αθήνα – Πάτρα: Ελευσίνα 2,30 ευρώ, Ισθμός 1,90 ευρώ, Κιάτο 2,50 ευρώ, Ελαιώνας 3,50 ευρώ και Ρίο 2,40 ευρώ.

4) Αθήνα – Ιωάννινα: Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου 14,60 ευρώ, Κλόκοβα 3,25 ευρώ, Αγγελόκαστρο 3,85 ευρώ, Μενίδι 3,25 ευρώ, Τέροβο 3,35 ευρώ.

5) Αθήνα – Καλαμάτα: Σπαθοβούνι 2,70 ευρώ, Νεστάνη 2,60 ευρώ, Μάναρη 2,10 ευρώ, Βελιγοστή 1,35 ευρώ, Καλαμάτα 2,05 ευρώ και Πετρίνα (κλάδος προς Σπάρτη) 3,15 ευρώ.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα αυξημένο θα είναι το κόστος διέλευσης και από όλους τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This