Δίκη για Μάτι: Στη συνέντευξη Τύπου ξέραμε ήδη ότι υπήρχαν νεκροί παραδέχθηκε ο κατηγορούμενος πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Η δυναμική του φαινομένου δεν τους έδωσε χρόνο για να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που έκαναν, υποστήριξε ο Σωτήρης Τερζούδης

Must Read

Μια ακόμη επιβεβαίωση του γεγονός ότι, όταν έγινε η περιβόητη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του -τότε- πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την  πρωτοφανή πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, ήδη οι συμμετέχοντες γνώριζαν πως υπήρχαν νεκροί, ήρθε σήμερα από τα χείλη του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σωτήρη Τερζούδη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η ηγεσία της υπηρεσίας γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, πολύ πριν διεξαχθεί η εν λόγω συνέντευξη.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα της έδρας, κατά τη σημερινή απολογία του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η πληροφορία για εντοπισμό σορών στο πύρινο μέτωπο έφτασε στις 19.54 το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018.

  • Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;
  • Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα, υποστήριξε ότι η δυναμική του φαινομένου δεν τους έδωσε χρόνο για να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που έκαναν. Γενικά, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχτηκε ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής, απαντούσε πάντοτε επικαλούμενος κανονισμούς, προκειμένου να δείξει πως έπραξε ως όφειλε βάσει νόμου. «Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για εθνική τραγωδία, αρνούμενος, ωστόσο, ότι εκείνος με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο στο τραγικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα εναέρια μέσα, σχολίασε πως δεν υπήρχε δυνατότητα να επιχειρήσουν τα Canadair, γιατί το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και ο στόλος το 2018 ήταν γερασμένος. «Τα πράγματα δεν είναι απλά στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές. Ολα ήταν σχετικά και μεταλλάσσονταν γρήγορα»,  σημείωσε σχετικά.

Ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος υποστήριξε, επίσης, ότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα επίγεια μέσα της Πυροσβεστικής, όπως φαίνεται από τις μαγνητοφωνήσεις. «Εγώ γνωρίζω ότι εξαντλήθηκαν και αυτό μου ειπώθηκε κατ’ επανάληψη, για αυτό και δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν», ανέφερε ο κ. Τερζούδης και πρόσθεσε πως «στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι, γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Αναζητούσαν βάρκες, γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν».

Σημείωσε δε πως, όσον αφορά στο ζήτημα της εκκένωσης (που δεν έγινε ποτέ), αυτό αποτελεί επιχειρησιακή δράση και εξήγησε ότι κάθε τραγωδία φέρνει αλλαγές στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ηλεία. «Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Μέχρι τότε δεν υπήρχε. Έπρεπε να γίνει η Ηλεία. Το 2018 γίνεται το Μάτι, άλλη ανείπωτη τραγωδία. Ήρθε μετά η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Και έδωσε 18μηνη παράταση… βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και Λιμενικού Σώματος, όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί, αλλά μου είπαν όχι ακόμα», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε πως «όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος, υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

Ολοκληρώνοντας την απολογία του, ο κ. Τερζούδης ανέφερε πως δε θέλει να κάνει αναφορά στους συγγενείς των θυμάτων, αφού «ό,τι και να πει κανείς δεν απαλύνει τον πόνο τους.  Προτιμώ τη σιωπή». Η δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι συνεχίζεται αύριο Παρασκευή 12/1, με την απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This