Στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για εργασίες συντήρησης το «Βέλος»

Must Read

Λύνει κάβους σε λίγες μέρες το πληγωμένο ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» προκειμένου να μεταφερθεί από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Το πλήρωμα του πλωτού μουσείου βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας του ταξιδιού για να ελλιμενιστεί στη Σαλαμίνα και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την προγραμματισμένη περιοδική συντήρηση. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, φαντάζει δύσκολο να επιστρέψει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, παρά την επιθυμία πολλών κατοίκων και φορέων της περιοχής, ενώ το ενδεχόμενο που εξεταζόταν να μεταφερθεί το πλοίο στην Κύμη μάλλον απομακρύνεται.

Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια σφοδρής κακοκαιρίας, το αντιτορπιλικό «Βέλος» υπέστη ζημιές καθώς βρισκόταν απροστάτευτο από τους ανέμους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής από τον Σεπτέμβριο του 2019 και ήταν ανοιχτό για το κοινό, καθώς λειτουργούσε ως μουσείο.

Τα κύματα το ώθησαν με μανία στην προβλήτα, με αποτέλεσμα από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις να προκληθεί μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη (κάτι που συνέβη, μάλιστα, για δεύτερη φορά). Στη συνέχεια στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να μη βυθιστεί το ιστορικό πλοίο και, όταν αυτό αποφεύχθηκε, ρυμουλκήθηκε σε ασφαλέστερο σημείο του λιμανιού. Το περιστατικό είχε προκαλέσει και την παρέμβαση εισαγγελέα, που ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ευθύνες.

Το λαβωμένο αντιτορπιλικό «Βέλος»

Το «Βέλος» ναυπηγήθηκε στη Βοστόνη των ΗΠΑ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 23 Μαΐου 1973 με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά αποχώρησε από τη διασυμμαχική άσκηση στην οποία συμμετείχε λόγω συλλήψεων αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού. Το πλοίο κατέπλευσε στην Ιταλία, όπου ο κυβερνήτης, έξι αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι.

Το 1994 το Πολεμικό Ναυτικό το ανακήρυξε μουσείο και το πλοίο αγκυροβόλησε στον Πόρο. Το 2002 αγκυροβόλησε στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο ως επισκέψιμο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για να επισκευαστεί και να συντηρηθεί και δύο χρόνια αργότερα αγκυροβόλησε στη Θεσσαλονίκη ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This