Πρόεδρος ΚΕΠΚΑ: Πώς σχολιάζει τα μέτρα για την ακρίβεια – Τι ισχύει για το βρεφικό γάλα

«Το κόψιμο των προσφορών τιμωρεί τους καταναλωτές», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας των Καταναλωτών

Must Read

Την πεποίθηση πως τα μέτρα για την ακρίβεια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι μία ακόμα προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης. Ο ίδιος υποστηρίζει πως θα έπρεπε η κυβέρνηση να έρθει σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων, ώστε να παρθούν από κοινού αποφάσεις για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως είναι η ίδια που επιτρέπει την αισχροκέρδεια, με στόχο τη στήριξη των πολυεθνικών αλλά και για δικό της όφελος. «Δυστυχώς, πλέον για την κυβέρνηση οι καταναλωτές τους έχουμε πάρει είδηση ότι μας δουλεύουν άγρια», σημειώνει.

Ο ίδιος κάνει λόγο για το ζήτημα των καθαρών τιμών από το χωράφι στο ράφι, υποστηρίζοντας πως οι επιστροφές των προϊόντων από τους εμπόρους, που γίνονται για ισοσκελισμό του ισοζυγίου, μπορεί να είναι πολύ περισσότερες από το 3%, ποσοστό που ορίζει το μέτρο ως πιστωτικό τιμολόγιο. «Δεν καταλαβαίνω με ποιον τρόπο θα υποχρεώσουν τους εμπόρους να έχουν μόνο 3% επιστροφές προϊόντων. Μπορεί να περισσέψει ακόμα και το 50%. Με το συγκεκριμένο μέτρο θα δημιουργηθούν κόντρες και η κυβέρνηση ουσιαστικά ομολογεί ότι δε γίνονται σωστά οι έλεγχοι από τους αρμόδιους οργανισμούς που η ίδια ελέγχει», αναφέρει, μιλώντας στο ethnos.gr και προσθέτει:

«Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις η πώληση αγροτικών προϊόντων γίνεται απευθείας από τους αγρότες, όπως, για παράδειγμα, στις λαϊκές αγορές. Με το συγκεκριμένο μέτρο πώς θα μπορέσει να ελεγχθεί το σύστημα σε αυτές τις περιπτώσεις;».

«Το κόψιμο των προσφορών τιμωρεί τους καταναλωτές»

Σε ό,τι αφορά στο μέτρο απαγόρευσης των προσφορών από εταιρείες που θα ανατιμήσουν τα προϊόντα τους, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ αναφέρει ότι με την επιλογή αυτή ουσιαστικά τιμωρούνται οι καταναλωτές.

«Λένε ότι δε θα μπορούν να κάνουν προσφορές, όσοι αυξάνουν τις τιμές πάνω στο πλαφόν κέρδους. Αυτό, όμως, είναι ένα τιμωρητικό μέτρο για τους καταναλωτές, οι οποίοι στην ουσία θα πληρώσουν τη ”νύφη”, αφού δε θα μπορούν να κάνουν χρήση των προσφορών. Ταυτόχρονα καταργεί τους ελέγχους αναφορικά με τις αυξήσεις και αναγνωρίζει ότι είναι θεμιτές όλες οι αυξήσεις στις τιμές που έγιναν μέχρι σήμερα. Αφού δέχονται ότι υπάρχει κύμα αυξήσεων, γιατί δεν προχωρούν σε ελέγχους πάνω σε αυτές;», διερωτάται ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.

Στην συνέχεια αναφέρεται στο μέτρο της μείωσης των εκπτώσεων των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ, εκτιμώντας πως αν η κυβέρνηση ήθελε να μεταφερθούν κέρδη προς τους καταναλωτές, θα επέλεγε να καθιερωθούν αυτές στις αρχές του χρόνου, ώστε να μεταφέρονται στα προϊόντα. «Οι παροχές των χονδρεμπόρων προς τις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ γίνονται στο τέλος κάθε χρόνου. Αν ήθελε η κυβέρνηση να μεταφέρονται στα προϊόντα και άρα προς όφελος του καταναλωτή αυτές οι παροχές, θα επέλεγε να γίνονταν στην αρχή κάθε χρόνου ή έστω σε τέσσερα κομμάτια μέσα στο έτος, δηλαδή στο τέλος κάθε τριμήνου. Αλλά, δυστυχώς, μας δουλεύουν», υπογραμμίζει

Βρεφικό γάλα

Τέλος, ο κ. Τσεμπερλίδης κάνει αναφορά στο βρεφικό γάλα, τονίζοντας πως είναι δώρο άδωρο το πλαφόν που τέθηκε στις εταιρείες που το παράγουν, το εισάγουν και το διακινούν στην Ελλάδα.

«Για το βρεφικό γάλα λέει το μέτρο ότι οι εταιρείες θα έχουν ποσοστό κέρδους 7% συν τα έξοδά τους. Αναρωτιέμαι τι είδους πλαφόν είναι αυτό. Θα διογκώσει τα έξοδα των εταιρειών, οι οποίες θα βρουν άλλο τρόπο, για να αισχροκερδούν. Αν ήθελε η κυβέρνηση να βάλει τάξη, θα έθετε κανονικό πλαφόν στην τιμή του προϊόντος. Θα έβλεπε, πόση είναι η τιμή του βρεφικού γάλακτος στην Ευρώπη και αν αυτή είναι, για παράδειγμα, δέκα ευρώ, θα έλεγε ότι δεν μπορείς να πουλάς πάνω από αυτήν, συν ένα 20% για τα έξοδα μεταφοράς», καταλήγει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This