Κραυγή αγωνίας από τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας: Ζουν σε σπίτια γεμάτα υγρασία και χωρίς ρεύμα

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτοδιαψεύδεται, όταν λέει ότι στηρίζονται οι πλημμυροπαθείς»

Must Read

Σε κατάσταση απελπισίας εξακολουθούν να βρίσκονται σχεδόν πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, αφού παραμένουν στην πλειονότητά τους σε σπίτια χωρίς ρεύμα, ή γεμάτα υγρασία.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης αυτοδιαψεύδεται, όταν λέει ότι στηρίζονται οι πλημμυροπαθείς και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, αφού σε δική του ανακοίνωση παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν έχει ακόμα ψηφιστεί καμία σχετική τροπολογία και δεν έχει προχωρήσει καμία ευνοϊκή ρύθμιση». Ο ίδιος σημειώνει πως δεν μπορούν τόσο καιρό να στηρίζονται στα λόγια ότι θα τους στηρίξουν ουσιαστικά και ότι δε θα τους κοπεί το ρεύμα.

«Βγαίνουμε στους δρόμους, για να διεκδικήσουμε δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις και αυτό θα ζητήσουμε», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Τζέλλας και σημειώνει πως συνέπεια του ότι δεν έχουν προχωρήσει ακόμα τα μέτρα στήριξης, είναι πολλές οικογένειες πλημμυροπαθών να αναγκάζονται να μένουν ακόμα σε σπίτια με υγρασία και άλλες να φιλοξενούνται σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

«Τα ποσά θα καλύπτουν έως το 70% της ζημιάς»

Ακόμη, επισημαίνει πως οι πλημμυροπαθείς αγρότες διαφωνούν κάθετα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την στήριξή τους, αφού δεν διασφαλίζεται ούτε η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, αλλά ούτε και η δική τους οικονομική επιβίωση.

«Δεν έχουμε πάρει τα 4.000 ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ούτε τα 6.600 ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών στις οικοσκευές και για την αποκατάσταση των καταστροφών στα σπίτια μας. Δε μας έχουν πει, πότε θα πάρουμε τα χρήματα και πόσα θα είναι αυτά συνολικά. Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες για τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις τους θα πάρουν ποσά, τα οποία θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Για όσους έχουν τον αγροτικό τομέα ως δευτερεύουσα επαγγελματική απασχόληση, το ποσό πέφτει στο 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς», εξηγεί και καταλήγει:

«Πώς είναι δυνατό να είναι βιώσιμες αυτές οι επιχειρήσεις; Έχουμε χάσει από τις πλημμύρες όλα τα αγροτικά μας μηχανήματα. Πώς θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, όταν έρθει η ώρα και πώς θα ζήσουμε χωρίς εισοδήματα; Στους κτηνοτρόφους είπανε ότι θα τους δώσουν νεαρά πρόβατα. Για να βγάλουν γάλα αυτά, όμως, θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια. Πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν όλο αυτό το διάστημα οι άνθρωποι;».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This