Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον θάνατο του Γρίβα Διγενή

Ακόμη και ο Φιντέλ Κάστρο απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα

Must Read

Ήταν 27 Ιανουαρίου 1974 όταν ο Γρίβας Διγενής άφηνε την τελευταία του πνοή σε ένα από τα κρησφύγετα στη Λεμεσό, έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή. Στις 30 Ιανουαρίου 1974, 200.000 Κύπριοι αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, τον γνωστό και ως Διγενή, έχοντας πρώτα τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα για δυο ημέρες.

Η φήμη της ΕΟΚΑ και του Γεώργιου Γρίβα, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο μοναδικός κομμουνιστής ηγέτης που απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα γράφοντας: «Εφήρμοσα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας μου τα αντάρτικα σχέδια που είχε χρησιμοποιήσει ο στρατηγός Γρίβας στον αγώνα της ΕΟΚΑ».

Τις μεθόδους του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ακολούθησε και ο IRA.

Με απόφαση της Ελληνικής Βουλής ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής είχε ήδη χαρακτηρισθεί Εθνικός ήρωας για τη γενναιότητα του, την αυτοθυσία του και την ανυποχώρητα πατριωτική στάση του. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρίασή της στις 31 Ιανουαρίου 1974, ανακήρυξε τον Διγενή «άξιον τέκνον της Κύπρου διά τας εξαιρέτους υπηρεσίας τας οποίας προσέφερε προς την ιδιαιτέραν του Πατρίδα», ενώ η Ακαδημία Αθηνών απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές.

Ο Στρατηγός γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1897. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων στην Αθήνα το 1919 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού και συμμετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία όπου παρασημοφορήθηκε για τον ηρωισμό του. Ύστερα από επίμονα αιτήματά  του, το 1940 μετατέθηκε στη πρώτη γραμμή του μετώπου όπου και υπηρέτησε ως επιτελάρχης της ΙΙ Μεραρχίας. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής ήταν αρχηγός της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ». Το 1946 παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας μετέβη με απόλυτη μυστικότητα στη Κύπρο με το ψευδώνυμο «Διγενής» και ίδρυσε την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) με στόχο την εκδίωξη των Βρετανών από το νησί και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This