Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Ναζιστές και φασίστες θέτουν εαυτούς εκτός Εκκλησίας»

Όσα ανέφερε σε εκδήλωση μνήμης για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα

Must Read

Το μήνυμα του Ελπιδοφόρου με αφορμή την ημέρα μνήμης για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

Με ιδιαίτερα θερμή ομιλία κατά του αντισημιτισμού στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, πήρε θέση για το ζήτημα. Αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως ο ναζισμός και ο φασισμός αντίκειται με την χριστιανική θεολογία.

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση ο κ. Ελπιδοφόρος και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Σε μία συμβολική μέρα, που αφορούσε την επίσημη τελετή της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ευχαρίστησε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για την πρόσκληση και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης που του έκανε την τιμή να τον ανακηρύξει μέλος της. Εστίασε στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, από το 1492 οπότε και οι Εβραίοι κατέφτασαν, μέχρι την περίοδο της κατοχής, που οι ναζί εξολόθρευσαν το 96% του πληθυσμού της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Μορδοχαίο Φριζή, έναν από τους πρώτους Έλληνες αξιωματικούς, που έπεσαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Είπε ότι στο ΑΠΘ- ως φοιτητής και ως καθηγητής- έμαθε την αξία του σεβασμού κάθε ετερότητας. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η μνήμη αποτελεί θεμέλιο της ιστορίας. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος των. Εκατομμυρίων ψυχών, είναι η μνήμη του απόλυτου κακού. Η διατήρηση της μνήμης είναι μια πράξη αντίστασης απέναντι στη βαρβαρότητα, απέναντι στη βαναυσότητα του αντισημιτισμού του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Η άρνηση του Ολοκαυτώματος δεν αποτελεί απλά επιστημονική διαφωνία αλλά μια στοχευμένη άρνηση της ιστορίας και μια διαστροφή της πραγματικότητας». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε θαρραλέοι, το κακό έχει όνομα, έχει ταυτότητα, έχει ιστορία, και λέγεται φασισμός και ναζισμός, που ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με την χριστιανική θεολογία, όσο κι αν ορισμένοι επιχειρούν να ενδώσουν με χριστιανικό μανδύα τις ακραίες ιδεολογικές τους φαντασιώσεις. Όσοι το κάνουν θέτουν εαυτούς εκτός του ιερού περιβόλου της Εκκλησίας. Ο αντιιουδαϊσμος είναι στην πραγματικότητα μια άλλη ονομασία για τον αντιχριστιανισμός. Ο αντισημιτισμός δεν είναι εβραϊκό πρόβλημα, είναι δικό μας πρόβλημα, εμείς είμαστε οι άρρωστοι».

Το παρών έδωσαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης και του Ισραήλ, Νόαμ Γκατζ, η πρόξενος της Γερμανίας, Σίβυλλα Μπέντικ, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής Δημήτρης Κούβελας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γκλαβίνας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος και ο ραβίνος Θεσσαλονίκης Ιτσχά Νταγιάν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This