Το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο επιχείρησε να αμφισβητήσει χθες -πέραν των άλλων- η Τουρκία. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εισήλθε στο κεντρικό Αιγαίο, έφτασε ανοιχτά της Σκύρου και αξίωσε να συμμετάσχει στη διάσωση του πληρώματος του εμπορικού πλοίου «New Loe», που έπλεε ακυβέρνητο υπό πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.
Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, που έφτασε σε απόσταση μερικών ναυτικών μιλίων από το ακυβέρνητο εμπορικό, αποχώρησε τελικά λίγο αργότερα, αφού κατέστη σαφές στο πλήρωμά του από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος ότι ήδη ελληνικά πλοία έχουν αναλάβει και διεξάγουν την έρευνα και τη διάσωση του πληρώματος του πλοίου το οποίο κινδύνευε. Σε τέτοιες, μάλιστα, περιπτώσεις εκδίδεται και σχετική NAVTEX, με την οποία καθίσταται σαφές ποιος έχει τον έλεγχο. Και εντός του FIR Αθηνών αποκλειστικά υπεύθυνη για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι η Ελλάδα.
Δείτε επίσης: Κορυφώνει την ένταση η Τουρκία πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Έστειλε ακτοφυλακή στο κέντρο του Αιγαίου
Η πρόκληση αυτή δεν ήταν η μοναδική που εκδηλώθηκε από την Τουρκία λίγο πριν το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δέσμευσε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου για τη διεξαγωγή σήμερα στρατιωτικής άσκησης. Πρόκειται για παράνομη NAVTEX, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κραυγαλέας αξίωσης περί «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στο νότιο Αιγαίο, όπως προβλέπει και το νομικά παντελώς έωλο μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας και Λιβύης.
Οι δε τουρκικές προκλήσεις στον αέρα συνεχίστηκαν και χθες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, συνολικά τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16, εκ των οποίων τα δύο οπλισμένα, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών.