Ξεσηκώνονται τα νησιά: Εμπόδισαν την αποβίβαση μεταναστών στη Λέρο – Λέσβος, Χίος, Σάμος αντιδρούν σε νέες δομές

Must Read

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι κάτοικοι της Λέρου, που με επικεφαλής τον δήμαρχο του νησιού, Μιχάλη Κόλια, και ομάδα δημοτικών συμβούλων, εμπόδισαν σήμερα, μετά τα μεσάνυχτα, την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους μετέφερε το πλοίο Blue Star Patmos από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά την άφιξη του πλοίου, αντιπροσωπεία -αποτελούμενη από τον κ. Κόλια, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων- επιβιβάστηκε στο πλοίο, απαιτώντας να μην αποβιβαστούν οι πρόσφυγες-μετανάστες. Κατόπιν διαβουλεύσεων, τόσο με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους πρόσφυγες-μετανάστες όσο και με το πλήρωμα του Blue Star Patmos καθώς και με το Λιμεναρχείο, αποφασίστηκε η αναχώρηση του πλοίου χωρίς τελικά να αποβιβαστούν οι μετανάστες στο νησί.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος παρουσιάστηκε λάβρος κατά του κράτους, επισημαίνοντας ότι η Λέρος δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους μετανάστες και πρόσφυγες και πως οι αντιδράσεις θα είναι ανάλογες, εάν επιχειρηθεί ξανά κάτι τέτοιο.

Δείτε επίσης: Με απόφαση-κλειδί η Αυστραλία κλείνει την πόρτα στους μετανάστες

Όπως τόνισε ο κ. Κόλιας, ο Δήμος Λέρου απαιτεί την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τη μεταφορά στη Λέρο όσων προσφύγων-μεταναστών εντοπίζονται μόνο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου, τη μετακίνηση προς την ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων προσφύγων-μεταναστών εντός δύο ημερών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων. Επίσης, τη συνέχιση του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ, διότι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων για το ΚΥΤ, την ενίσχυση του νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη μέριμνα της πολιτείας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς που παραμένουν στη Λέρο και την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου.

«Όχι επιπλέον δομές στα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο»

Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις προβαίνουν οι αρχές των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα των ροών του μεταναστευτικού. 

Σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τη συμμετοχή των δημάρχων Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, Χίου, Σταμάτη Κάρματζη, ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, και δυτικής Σάμου, Αλέξανδρου Λυμπέρη, αποφασίστηκε ομόφωνα να μη λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου και των παραπάνω δήμων την ερχόμενη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί με αιτήματα:

«Όχι επιπλέον δομές στα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών και έλεγχο των ΜΚΟ». Με ανακοίνωση των παραπάνω αυτοδιοικητικών οργανισμών «καλούνται όλοι οι φορείς των νησιών να συμμετάσχουν την ίδια ημέρα με αντίστοιχες κινητοποιήσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This