Με απόφαση-κλειδί η Αυστραλία κλείνει την πόρτα στους μετανάστες

Must Read

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι ήρε το δικαίωμα των γιατρών, που εξετάζουν μετανάστες, να ζητούν τη μεταφορά τους στη χώρα από τα κέντρα κράτησης, που βρίσκονται σε δύο απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, για λόγους υγείας.

Βάσει της μεταναστευτικής πολιτικής της Αυστραλίας, οι αιτούντες άσυλο, που έχουν συλληφθεί στη θάλασσα, στέλνονται σε δύο κέντρα κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα και το νησί Νάουρου. Ακόμη κι αν γίνει δεκτό το αίτημά τους για την παροχή ασύλου, δεν μπορούν ποτέ να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Τον Φεβρουάριο κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές και η αντιπολίτευση αιτήθηκαν και πέτυχαν να επιτρέπεται στους γιατρούς να ζητούν τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην Αυστραλία για λόγους υγείας.

Δείτε επίσης: Kαι με κρύα και με χιόνια 300 μετανάστες τρυπώνουν καθημερινά από τον Έβρο

Μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνησή του θα ακυρώσει τη νομοθεσία αυτή, όμως χρειαζόταν τη στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το νομοσχέδιο πέρασε από τη Γερουσία με 37 ψήφους υπέρ, έναντι 35 κατά.

«Μπορούμε να ζητάμε τη γνώμη των γιατρών, όμως αυτοί δεν εκλέγονται. Δεν λογοδοτούν στην κοινή γνώμη», εξήγησε η ανεξάρτητη βουλευτής Τζάκι Λάμπι, η οποία έριξε την ψήφο που έκρινε το αποτέλεσμα.

Από τον Φεβρουάριο περίπου 179 μετανάστες είχαν μεταφερθεί στην Αυστραλία για να λάβουν θεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Ντάντον, τόνισε σήμερα ότι ο νόμος «δεν είχε ποτέ στόχο τη μεταφορά ανθρώπων εδώ, για να λάβουν ιατρική φροντίδα, διότι ήδη τη λάμβαναν» στα κέντρα κράτησης.

«Αυτός ήταν πάντα ένας νόμος που είχε στόχο να έρθουν εδώ άνθρωποι από την πίσω πόρτα και σήμερα την κλείσαμε», υπογράμμισε.

Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία ο Μόρισαν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε πάντα συναίσθηση ότι αυτού του είδους το παραθυράκι δεν ενισχύει τα σύνορά μας, μόνο τα αποδυναμώνει».

Η Αυστραλία έχει βρει μια λύση. Η Ελλάδα τι κάνει;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This