Έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη: Έκτακτη σύσκεψη από τον ΕΟΔΥ με φόντο τον εμβολιασμό

Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα το 2023 στην Ευρώπη

Must Read

Προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει η έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να έρθει μία παρόμοια κατάσταση και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, συνεδριάζει η ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή επιστημόνων, μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, την ώρα που οι υγειονομικοί φορείς εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τα πρώτα κρούσματα να έχουν έρθει στην χώρα.

Μάλιστα, έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας, εντοπίστηκαν περιοχές στη χώρα, αλλά και συγκεκριμένες ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Οι περιοχές αυτές είναι και τα σημεία στα οποία εκτιμάται πως πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση της ενημέρωσης και εστίαση του εμβολιασμού.

«Το 2017 η μεγάλη έξαρση της ιλαράς σε τόσες πολλές χώρες ήταν μια πολύ ανησυχητική κατάσταση, γιατί η επιδημία έπληξε και τη χώρα μας και είχαμε και θύματα, όχι μόνο κρούσματα. Στην Ευρώπη είχαμε ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό θανάτων από ιλαρά την ίδια περίοδ», είχε πει την Δευτέρα, στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.

Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα το 2023 στην Ευρώπη

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επικαλείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα κρούσματα ιλαράς το 2023 άγγιξαν τις 30.000 στην Ευρώπη μόνο, σε σύγκριση με μόλις 941 κρούσματα που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Μάλιστα, σύμφωνα με το ECDC έξαρση υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες με έμφαση σε κοινότητες και κλειστούς πληθυσμούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

«Ο 1 στους 1.000 πεθαίνει από ιλαρά, σύμφωνα με τους αριθμούς που αφορούν στην παγκόσμια κοινότητα και όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα», σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη και καταλήγει:

«Έχει και πολύ σοβαρές πιθανότητες να νοσηλευτεί κανείς από ιλαρά, το 1 στα 5 κρούσματα μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Υπολογίζεται ότι είναι νόσος που τα τελευταία 150 χρόνια έχει σκοτώσει πάνω από 200 εκατ. ανθρώπους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This