Έκθεση-βόμβα της ΕΚΤ! Οι Έλληνες οι πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία

Προβλέπουν ακόμα και επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 10%!

Must Read

Το αφήγημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών γκρεμίζει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αποκαλύπτει πως οι Έλληνες είναι μακράν οι πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και την πορεία της οικονομίας από τους άλλους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με την έρευνα προσδοκιών καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2023, οι Ελληνες όχι μόνο βλέπουν την ακρίβεια να χτυπά κόκκινο, αλλά προβλέπουν και επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 10%, με ταυτόχρονη μείωση των εισοδημάτων, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και ύφεση στην ελληνική οικονομία. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, στο ερώτημα «πόσο υψηλότερα/χαμηλότερα θεωρείτε ότι θα είναι γενικά οι τιμές έπειτα από 12 μήνες στη χώρα όπου ζείτε;» η διάμεση προσδοκία των Ελλήνων είναι ότι θα αυξηθούν κατά 10%, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από την αντίστοιχη προσδοκία των πολιτών της ευρωζώνης, η οποία ήταν μόλις 3,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη χώρα με τις υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες των πολιτών ήταν η Πορτογαλία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 6%. Στο ερώτημα «πόσο περίπου αναμένετε να αυξηθεί/μειωθεί το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών σας τους επόμενους 12 μήνες;» οι Ελληνες περίμεναν τον Απρίλιο του 2022 να μειωθεί κατά περίπου 6%, μία μείωση που σταδιακά περιορίστηκε στο 2% τον Δεκέμβριο του 2023, έναντι αύξησης 1,2% που ανέμεναν οι καταναλωτές στην ευρωζώνη τον ίδιο μήνα. Η αίσθηση των πολιτών για την πορεία της οικονομίας έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, καθώς δεν διαβλέπουν καμία ανάπτυξη, αντιθέτως ύφεση. Είναι χαρακτηριστικό πως στην έρευνα της ΕΚΤ για την ανάπτυξη το επόμενο 12μηνο οι Ελληνες ανέμεναν τον Δεκέμβριο του 2023 ύφεση μεγαλύτερη από το 4%, παρότι το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί πάνω από 2% το 2023.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This