Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Ενήλικες και παιδιά πρέπει να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς

Μέτρα και από τον ΕΟΔΥ - Σαρώνει ο ιός στις ευρωπαϊκές χώρες με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα

Must Read

Την ώρα που τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς στην Ευρώπη. έχοντας ξεπεράσει τα 30.000 κι ενώ οι επιστημόνες χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κινητοποιούνται, ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τον εμβολιασμό και την θωράκιση έναντι του ιού.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε σχετικά με το ζήτημα κι εξέδωσε κατευθυντήριες, όχι μόνο σχετικά με τον εμβολιασμό ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, αλλά και με την γενική αντιμετώπιση της νόσου. Βέβαια, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης εντός της πανδημίας του κορωνοϊού έχει μειωθεί από το 95% στο 91% και η χώρα μας καταγράφει μείωση των εμβολιασμών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου. «Πάντα υπήρχε ένα ποσοστό παιδιών που δεν είχαν εμβολιαστεί και το ποσοστό αυτό κυμαινόταν κοντά στο 5-6%. Σήμερα, όμως, αυτό το ποσοστό κυμαίνεται κοντά στο 8-9%», τόνισε

Τι εξηγεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη, η Εθνική Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις του εμβολίου MMR σε νήπια μετά το 12ο μήνα ζωής, με τη 2η δόση να χορηγείται σε ηλικία 24– 36 μηνών (μπορεί όμως να χορηγηθεί και νωρίτερα, αρκεί να έχουν περάσει 4 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση).

Επισημαίνεται, πως σε περιόδους επιδημίας μπορεί να γίνεται εμβολιασμός με MMR από την ηλικία των 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επανεμβολιάζονται με 2 δόσεις MMR μετά την ηλικία των 12 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ακόμη, συστήνει τον εμβολιασμό σε παιδιά και εφήβους, που δεν έχουν εμβολιασθεί με τη 2η δόση, αλλά και σε βρέφη ηλικίας 6 έως 11 μηνών που πρόκειται να επισκεφτούν χώρες στις οποίες ενδημούν η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά (μία δόση).

Εμβολιασμός ενηλίκων

Βέβαια, δεν εξαιρεί από την καμπάνια ενημέρωσης τους ενήλικες, καθώς τελευταία έχουν καταγραφεί περιστατικά σε πολίτες που ήρθαν σε επαφή με άτομα από χώρες με επιδημία ιλαράς, όπως από τη Ρωσία και τη Ρουμανία. Σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρά, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμοί, βρίσκονται οι παρακάτω ομάδες:

  • εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • εκπαιδευτικοί
  • φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
  • μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή.
    ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συστήνεται όταν ο αριθμός των CD4 ≥200/μL).

Μέτρα και από τον ΕΟΔΥ

Την ίδια ώρα, οδηγίες εξέδωσε και ο ΕΟΔΥ σχετικά με την αντιμετώπιση ενός ενδεχομένου έξαρσης των κρουσμάτων ιλαράς. Συγκεκριμένα, προτείνει:

  • Ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
  • Δράσεις ενημέρωσης στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
  • Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά
  • Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών
  • Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού
  • Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This