Ιστορική απόφαση ΣτΕ: Αποζημίωση 3.000 ευρώ για καθυστέρηση δίκης επί 5 χρόνια και 11 αναβολές

Έκρινε ότι προκλήθηκε στην αιτούσα ηθική βλάβη

Must Read

Για «δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής» επιδικάστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποζημίωση 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ακινήτων, λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης της. Στην ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη υπ΄όψιν ότι δόθηκαν 11 αναβολές στην ακροαματική διαδικασία και η απόφαση εκδόθηκε έπιτα από 5 χρόνια!

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΣτΕ έκρινε ότι η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε πράγματι στην αιτούσα ηθική βλάβη, για «την αποκατάσταση της οποίας κρίνεται δικαιολογημένη, ως δίκαιη ικανοποίηση, η επιδίκαση σε αυτήν εύλογου χρηματικού ποσού».

Το εν λόγω ποσό επιδικάστηκε διότι για την έκδοση της οριστικής απόφασης χρειάστηκαν 5 χρόνια με 11 αναβολές, εκ των οποίων οι 8 ήταν αυτεπάγγελτες (από τους δικαστές) και οι 3 λόγω κορονοϊού.

Η αίτηση της ιδιοκτήτριας ακινήτου κατατέθηκε στο ΣτΕ τον Μάρτιο 2018. Προσδιορίστηκε να συζητηθεί 2 χρόνια μετά (Φεβρουάριο 2020), αλλά αναβλήθηκε 11 φορές. Συζητήθηκε 4 χρόνια μετά (Δεκέμβριο 2022) και έπειτα από 8 ημέρες, έγινε η διάσκεψη. Η απόφαση, με την οποία δικαιώθηκε, δημοσιεύθηκε 3 μήνες μετά, Μάρτιο  2023.

Στην αίτηση αποζημίωσης υποστήριξε ότι η υπόθεσή της δεν είχε καμία πολυπλοκότητα, υπήρχε σχετική νομολογία και ότι έχει περιέλθει «σε κατάσταση άγχους και στενοχώριας» λόγω «της ζωτικής σημασίας τής υπόθεσης για τα συμφέροντά της».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This