Το σχέδιο και η εναλλακτική πρόταση από την ΠΚΜ στον τομέα της ενέργειας

«Αντιμετώπιση των προκλήσεων και εκμετάλλευση των ευκαιριών από την διαχείριση των απορριμμάτων ξύλου»

Must Read

Ένα πλάνο εναλλακτικό και μία ενδιαφέρουσα πρόταση έπεσε στο τραπέζι, αναφορικά με την ενέργεια μέσω των ξύλων!

Ειδικότερα, στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των διαφόρων απορριμμάτων ξύλου, αποφάσισε να επενδύσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αναγνωρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μείωση της ζήτησης για ξυλεία και ταυρτόχρονα να μειωθούν οι ποσότητες ανάλογων απορριμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ).

Η ΠΚΜ από μεριάς της, προτίθεται να αναζητήσει τρόπους και ευκαιρίες για την όλη δράση, μέσα από την παρουσία της στο ευρωπαϊκό έργο «Αντιμετώπιση των προκλήσεων και εκμετάλλευση των ευκαιριών από την διαχείριση των απορριμμάτων ξύλου» -A Wood-to-Wood Cascade Upcycling Valorisation Approach», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «HORIZON».

Όσο για τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από το έργο, συζητήθηκαν στην διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά, να τονίζει ότι το πλάνο στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και παράλληλα την εκμετάλλευση των ευκαιριών που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων ξύλου. Ανέλυσε πως πρόκειται για ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 10.000.000 ευρώ, όπου συμμετέχουν 26 εταίροι, ανάμεσά τους και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Γνωστοποιήθηκε δε, ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, η ΠΚΜ θα συμμετέχει στις ενότητες που έχουν να κάνουν με την επανάχρηση των απορριμμάτων κατεδάφισης, την αξιοποίηση των σωματιδίων ξύλου και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των συστημάτων αξιοποίησης. Αναφορικά με την διάρκεια υλοποίησης του έργου, θα είναι στους 48 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας του επικεφαλής εταίρου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση στην Περιφερειακή Επιτροπή, η διαχείριση προϊόντων ξύλου αποσκοπεί στην ανάκτηση ενέργειας και όχι στην ανάκτηση υλικών. Ακριβώς γι’ αυτό, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα περιλαμβάνει τεχνολογίες διαχωρισμού, διαλογής/ταξινόμησης των αποβλήτων ξύλου, τεχνολογίες ανακύκλωσης και χημικές διεργασίες βιοαποκατάστασής τους κι ακόμη ψηφιακά εργαλεία για την βελτίωση των κυκλικών ροών δευτερογενών υλικών, τεχνικές λύσεις στους τομείς των κατασκευών, του χαρτοπολτού και των χημικών συν ένα πλαίσιο υποστήριξης της αγοράς όπως και της σχετικής πολιτικής που ακολουθείται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This