Προς παράταση για ταμειακές – POS!

Αναμένεται να ανακοινωθεί μικρή προθεσμία για τη διασύνδεση, καθώς τεχνικά ζητήματα δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών

Must Read

Μικρή παράταση ολίγων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς υπάρχουν ακόμη τεχνικά ζητήματα που δεν επιτρέπουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα υπάρξει νέα σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η νέα προθεσμία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα πάρουν σήμερα στα χέρια τους τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν εντός χρονοδιαγράμματος να διασυνδέσουν τις ταμειακές τους με τα POS.

Μέχρι σήμερα, 400.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που στην αγορά μοιάζει απίθανο, καθώς εκτιμάται πως μόλις το 15% με 20% των επιχειρήσεων έχει υλοποιήσει τη διαδικασία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως έχουν κινητοποιηθεί σχεδόν οι μισές υπόχρεες επιχειρήσεις, δηλαδή είτε έχουν κάνει αίτηση παραλαβής του POS είτε έχουν αρχίσει τις διαδικασίες αναβάθμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους νέους υποχρέους εγκατάστασης POS (στους 35 κλάδους της οικονομίας που πρέπει να διαθέτουν POS μετά την Πρωτοχρονιά του 2024), το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που προωθήθηκε στη Βουλή, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την 1η Μαρτίου έχουν ως εξής:

Στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS: Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία και πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Στους παρόχους POS: Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας, το πρόστιμο θα φτάνει τα 300.000 ευρώ.

Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών: Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης που διασυνδέονται με εμπορικά/λογιστικά προγράμματα διαχείρισης: Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This