Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς μήλων: «Χτυπηθήκαμε από όλες τις πλευρές»

«Πρώτα καταστραφήκαμε από τον Ντάνιελ την εποχή που γινόταν η συγκομιδή», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Αγιάς Λάρισας, που είναι και παραγωγός

Must Read

Μπορεί να έχουν περάσει έξι ολόκληροι μήνες από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε όλη τη χώρα, όμως τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι εμφανή και να ταλανίζουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η παραγωγή μήλων στη χώρα είναι σημαντικά μειωμένη, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου έπληξαν την περιοχή την εποχή που θα ξεκινούσε η συγκομιδή. Ως εκ τούτου, μεγάλο μέρος της παραγωγής χάθηκε, καθώς τα μήλα είτε σάπισαν είτε έπεσαν από τα δένδρα.

«Πρώτα καταστραφήκαμε από τον Ντάνιελ την εποχή που γινόταν η συγκομιδή. Εμείς δεν μπορούσαμε να μπούμε να μαζέψουμε μήλα, γιατί ήμασταν πλημμυρισμένοι. Χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής και όσα αποθηκεύτηκαν, δεν υπήρχαν δρόμοι. Χτυπηθήκαμε από όλες τις πλευρές», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Αγιάς Λάρισας Βασίλης Σμυρλής, που είναι και παραγωγός. Μάλιστα, υποστήριξε πως οι παραγωγοί του Πηλίου έλαβαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι παραγωγοί της Αγιάς δεν αποζημιώθηκαν.

Όπως επεσήμανε, για έναν μήνα μετά τις πλημμύρες, οι αγροτικοί δρόμοι είχαν διαλυθεί και οι αγρότες δεν είχαν πρόσβαση στα χωράφια, ενώ οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν και στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει με εταιρίες του εξωτερικού, όπως Αίγυπτο, Ιορδανία κ.ά.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι εισαγωγές από χώρες όπως η Σερβία, Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ μεγάλο μέρος των μήλων που κατάφεραν να μαζέψουν, έμεινε στα ψυγεία. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα μήλα που διατέθηκαν, πωλήθηκαν προς 0,35 – 0,40€ /κιλό από τον παραγωγό, ενώ πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν από 0,20-0,30 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This