Ε. Λέκκας για Κωνσταντινούπολη: «Ως το 2020 έπρεπε να έχει γίνει σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ»

«Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει», συμπλήρωσε ο καθηγητής

Must Read

Πιστός στην πεποίθηση πως η Κωνσταντινούπολη θα δεχτεί «χτύπημα» από τον Εγκέλαδο μέσα στα επόμενα χρόνια, παραμένει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, κάνοντας λόγο και για τι συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης.

Η συζήτηση φουντώνει το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στην περιοχή, ειδικότερα από την στιγμή που σημειώθηκε η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ, στα Δαρδανέλια, που χαρακτηρίστηκε από σεισμολόγους προάγγελος του μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχει διάχυτη η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο και Τούρκων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και το τεκμηριώνουν όλες οι επιστημονικές ομάδες. Οι τελευταίοι σεισμοί που είχαμε στην Προύσα και στα Δαρδανέλια θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το έναυσμα για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα στην Κων/πολη», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Το αίτιο είναι ότι ένα κόμματι του ρήγματος της Ανατολίας που έχει 13 κομμάτια, τα 12 έχουν σπάσει. Το προτελευταίο έσπασε το 1999. Απομένει να ενεργοποιηθεί το τελευταίο κομμάτι νότια της Κων/πολης στον υποθαλάσσιο χώρο, στον κόλπο του Μαρμαρά. Αυτό το κομμάτι έχει μήκος 65 χλμ. που μπορεί να δώσει έναν σεισμό άνω των 7 βαθμών. Είχε προσδιοριστεί ότι μέχρι το 2020 θα έπρεπε να γίνει ένας σεισμός 7 ρίχτερ όμως δεν έγινε και εξακολουθούν οι τάσεις να συσσωρεύονται στην περιοχή. Το ρήγμα εξακολουθεί να είναι αδρανές προς το παρόν».

«Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει»

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευθύμιος Λέκκας έκανε σαφές πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% να σπάσει το ρήγμα και να έχουμε έναν σεισμό. «Η πιθανότητα να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι περίπου 40% σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει. Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει. Αυτή ειναι η άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε.

Τέλος, μίλησε και για την στατικότητα των κτηρίων, υποστηρίζοντας πως οι πινακίδες με το τσουνάμι δείχνουν το που πρέπει να πάει κανείς μετά τον σεισμό. «Πρέπει να φύγει κάποιος αμέσως μετά την δόνηση, ούτε δευτερόλεπτο αργότερα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για σεισμό. Αν γίνει το μέγιστο του σεισμού που περιμένουμε, το 1/3 των κτιρίων της Κων/πολης, τα παλιά κτίρια, θα πέσουν αμέσως», κατέληξε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This