Θεσσαλονίκη: «Ποτέ ξανά» – Πορεία μνήμης για τα θύματα του Oλοκαυτώματος

Κρατώντας λευκά μπαλόνια και πανό

Must Read

Ηχηρό παρών!

Με κεντρικό σύνθημα «ποτέ ξανά» και κρατώντας λευκά μπαλόνια και πανό, πλήθος κόσμου συμμετέχει στην πορεία μνήμης για την συμπλήρωση 81 χρόνων από το σφύριγμα του πρώτου συρμού-θανάτου για το στρατόπεδο Άουσβιτς/Μπίρκεναου, όπου εξοντώθηκαν περίπου 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι

Δεκάδες Θεσσαλονικείς ακολουθούν συμβολικά την πορεία όπως την ακολούθησαν και οι Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Η πορεία ξεκίνησε στις 11:30 από την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στην Πλατεία του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου θα ακουστούν τραγούδια και χαιρετισμοί, ενώ θα κατατεθούν λουλούδια στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Μαρτίου 1943, όταν στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σφύριζε το πρώτο τρένο του θανάτου, με χιλιάδες μέλη της εβραϊκής κοινότητας, στοιβαγμένους σε σφραγισμένα εμπορικά βαγόνια. Μέσα σε λίγους μήνες ακολούθησαν περίπου 43.000 Εβραίοι στον τόπο του μαρτυρίου. Από αυτούς μόλις 2.000 επέστρεψαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το παρών στην σημερινή πορεία μνήμης έδωσαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ο Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Σταμάτιος Αγγελόπουλος, Πρύτανης Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Yevhen Shkvyra, ο Πρόξενος της Γαλλίας Jean Luc Lavaud, η Πρόξενος της Γερμανίας Σίβυλλα Μπέντικ,,ο Πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελος, η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου βουλευτής επικράτειας ΝΔ, ο Χρήστος Γιαννούλης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σημειώνεται, ότι σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την διέλευση της πορείας στους δρόμους της πόλης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This