25η Μαρτίου: Εκδηλώσεις σε όλη την Αττική για την εθνική μας επέτειο

Θεατρικά έργα, ντοκιμαντέρ και ταινίες με «άρωμα» Επανάστασης 

Must Read

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας γιορτάζουν σήμερα οι Έλληνες την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ανά την επικράτεια.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι δήμοι της Αττικής τιμούν με σημαιοστολισμό, παρελάσεις και εκδηλώσεις τον Απελευθερωτικό Αγώνα. Μετά την επίσημη δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, ακολουθούν οι καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των Δήμων, ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τις παρελάσεις των μαθητών και των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Μάλιστα, σε δήμους όπως της Αγίας Βαρβάρας, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Μοσχάτου-Ταύρου, Κηφισιάς, Δάφνης-Υμηττού, Αλίμου, Παιανίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, έχουν προγραμματιστεί και δρώμενα με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικούς συλλόγους ή σχολεία. Ορισμένες περιοχές δε, διοργάνωσαν θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.

Θεατρικά έργα και μελοοποιημένα ποιήματα

Ο δήμος Αγίας Παρασκευής αφιέρωσε την ημέρα στον Διονύσιο Σολωμό και σε μελοποιημένα ποιήματα, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου και τη σύμπραξη επτανήσιων κανταδόρων.

Στον Διονύσιο Σολωμό επικεντρώθηκε και ο δήμος Ηρακλείου με επίσκεψη σε παράσταση που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού για τα Λύκεια της πόλης, ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές καλύτερα τον Εθνικό μας ποιητή. Όπως έγινε γνωστό, τα σχολεία διαδοχικά επισκέφθηκαν τη θεατρική σκηνή του Δημοτικού Πολιτιστικού Πολύκεντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» για να παρακολουθήσουν την παράσταση με αποσπάσματα από τα κορυφαία έργα του ποιητή «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Η Γυναίκα της Ζάκυθος». Μάλιστα, ορισμένες ομάδες μαθητών ετοίμασαν και παρουσίασαν πριν από κάθε παράσταση το δικό τους αφιέρωμα στον Εθνικό Ποιητή.

Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού έχει υπό την αιγίδα του την επετειακή εκδήλωση της Πνευματικής Εστίας Παπάγου «Το χρονικό της Ελληνικής Επανάστασης», η οποία θα πραγματοποιηθεί την άλλη Κυριακή (31/3) στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου, με ομιλητή τον αντιστράτηγο ε.α. Ιωάννη Κρασσά. Θα συμμετάσχει και η Μικτή Χορωδία του δήμου με μαέστρο τον Σταύρο Μπερή και πιανίστα την Πόπη Μάλφα.

Ο δήμος Βριλησσίων πραγματοποίησε εκδήλωση για την επέτειο στην αίθουσα «Μουσών» του Πνευματικού Κέντρου και ο δήμος Αμαρουσίου στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου.

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων και δράσεων για την τρίτη ηλικία, τα Κέντρα Φιλίας του δήμου Περιστερίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας-ΟΦΗΛΙ (Ολοκληρωμένη Φροντίδα Ηλικιωμένων) και το 20ο Δημοτικό Σχολείο, συνδιοργάνωσαν επετειακή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Ντοκιμαντέρ και ταινίες με «άρωμα» Επανάστασης

Από την πλευρά της, η Κινηματογραφική Λέσχη στον δήμο Ηλιούπολης προέβαλλε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας» της Κλεώνης Φλέσσα. Ακολούθησε συζήτηση με τη σκηνοθέτη και με την ιστορικό κινηματογράφου και καθηγήτρια κινηματογραφικών σπουδών Ιωάννα Αθανασάτου.

Μάλιστα, στις αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκε στην Ηλιούπολη και μια έκθεση Ιστορικού Οπλισμού & Αυθεντικής Φορεσιάς του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα. Η συλλογή καλύπτει χρονικά δύο αιώνες ιστορικής μνήμης, από το 1650 έως το 1850, και περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα στολών και αντικειμένων, όπως καριοφίλια και άλλα όπλα, αλλά και χρυσοκέντητα σελάχια, που κοσμούσαν τη μέση πολεμιστών και στα οποία στήριζαν τον οπλισμό τους.

Αντίστοιχα, η κινηματογραφική Λέσχη του Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού του δήμου Δάφνης-Υμηττού προέβαλλε την ταινία «Έξοδος 1826» σε σκηνοθεσία και σενάριο Βασίλη Τσικάρα, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τον κριτικό Κωνσταντίνο Μπλάθρα. Αφιέρωμα σε δημώδη τραγούδια και μελωδίες που έχουν εμπνευστεί από τον αγώνα έκανε και ο δήμος Αγίου Δημητρίου, ενώ η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου ερμήνευσε μεταξύ άλλων τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου σε μελοποίηση Χρήστου Λεοντή.

Βιβλία και επιστημονικές διαλέξεις

Την ίδια ώρα, ο δήμος Αλίμου, με αφορμή την εθνική μας επέτειο παρουσίασε το βιβλίο του πρέσβη της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς με τίτλο «Ελλάδα: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, η συγκρότηση του κράτους και η παλιγγενεσία του έθνους». Στο βιβλίο του ο κ. Σπασόγιεβιτς, τοποθετεί έναν «μεγεθυντικό φακό» πάνω από τις αντιτιθέμενες σχέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων (Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία) σχετικά με την πολιτική απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αναλύει σε βάθος τη σύνδεση, τις επιρροές, αλλά και τις διαφορετικές διαδρομές μεταξύ των σερβικών και ελληνικών κινημάτων.

Τέλος, επιστημονική διάλεξη για το 1821 οργάνωσε ο δήμος Γλυφάδας, με ομιλητή τον διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά Δημήτρη Σταθακόπουλου, ενώ ο Γιώργης Δαλιάνης με το συγκρότημά του ερμήνευσαν τραγούδια του Αγώνα, τα γνωστά ως «Κολοκοτρωνέικα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This