«Σαρώνει» ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος στη χώρα – Τέσσερις θάνατοι ενηλίκων τον τελευταίο μήνα

Δείτε πως εκδηλώνεται - Παγκόσμια ανησυχία για το φαινόμενο

Must Read

Προβληματισμό και συνάμα ανησυχία έχει προκαλέσει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου. Συναγερμός έχει σημάνει και στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας, καθώς σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μόλις τον τελευταίο ένα μήνα έχουν εντοπιστεί δέκα νέα περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου. Παράλληλα, οι θάνατοι από τον Ιανουάριο του 2023 και μέχρι σήμερα έφτασαν τους 27!

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο ένα χρόνο, τα κρούσματα αγγίζουν τα 104, εκ των οποίων 50 είναι ενήλικες και 54 παιδιά, στην πλειοψηφία τους κάτω από 10 ετών. Παράλληλα, καταγράφηκαν 27 θάνατοι, εκ των οποίων 16 ενήλικες (στην πλειοψηφία τους άτομα με υποκείμενα νοσήματα) και τα 11 παιδιά. Μάλιστα, οι τέσσερις από τους θανάτους καταγράφηκαν τον Μάρτιο.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα πως οι ενήλικες κινδυνεύουν εξίσου αν όχι και περισσότερο από τα παιδιά. Μάλιστα, αυτό επισημαίνουν σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους οι παιδίατροι της Λάρισας, περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί κρούσματα και θανατηφόρα περιστατικά.

Συναγερμός και στην Ιαπωνία

Ο στρεπτόκοκκος «σαρώνει» και στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το iatropedia.gr, με ποσοστά θνησιμότητας που αγγίζουν το 30%. Ο Ken Kikuchi, Kαθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, λέει ότι «ανησυχεί πολύ» για τη δραματική αύξηση φέτος στον αριθμό των ασθενών με σοβαρές λοιμώξεις από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο τύπου Α.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται η πανδημία του κορωνοϊού που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα μέτρα υγιεινής για την πρόληψη των ασθενειών. «Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από τη νόσο COVID-19 μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης της σοβαρής διηθητικής πυογόνου στρεπτοκοκκικής νόσου και να την θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», αναφέρει ο Καθηγητής Kikuchi, στον Guardian.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

Υπενθυμίζεται, πως ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς εκδηλώνεται

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως:

  • φαρυγγοαμυγδαλίτιδα,
  • πυρετό
  • δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά,
  • δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και
  • κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Στην περίπτωση που η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός). Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με:

  • πυρετό,
  • κυνάγχη (πονόλαιμο),
  • δυσκαταποσία,
  • διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα,
  • διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This