Πηνειός: Βρέθηκαν οστά ζώων της Αφρικής που χρονολογούνται προ 100.000 ετών!

Οι πρόγονοί μας γνώριζαν για την ύπαρξή τους

Must Read

Η άγνωστη προϊστορία στο φως από της Λαρίσης το ποτάμι!

Ένα ταξίδι στον χρόνο για την πανίδα της Θεσσαλίας φέρνει στην επιφάνεια ευρήματα που εκτίθενται στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου, στην Λάρισα.

Φαίνεται πως οι πρόσφατες πλημμύρες του Πηνειού ανέδειξαν νέο υλικό από προϊστορικές περιόδους, το οποίο θα συλλεχθεί. Και παράλληλα θα αξιοποιηθε στην γνώση, ειδικά των μαθητών, που θα αντιληφθούν πώς αναπτύχθηκε η ζωή στον πλανήτη, χωρίς να χρειαστεί να… μεταβούν στα νησιά Γκαλαπάγκος, όπως έπραξε ο Δαρβίνος για να περιγράψει την εξέλιξη των ειδών.

Τα οστά που βρέθηκαν και αφορούν άγρια ζώα της Αφρικής που ζούσαν στην περιοχή 100.000 χρόνια πριν, φιλοξενούνται προσωρινά στην ιατρική σχολή κι αναμένουν τον κατάλληλο χώρο για να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης των ειδικών.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, μιλά για τα απομεινάρια της ζωής σε ένα διαφορετικό σήμερα τοπίο στον Πηνειό: «Ένας αέναος κύκλος κλιματολογικών αλλαγών, διαμορφώνουν τον πλανήτη κατά περιόδους και στα διαλείμματα μεταξύ των μεγάλων καταστροφών κάποια είδη χάνονται και άλλα θριαμβεύουν. Ο γνωστός μας αφρικανικός ελέφαντας έχει ύψος περίπου δύο μέτρα ενώ ο ελέφαντας που ζούσε στην Λάρισα προ δεκάδων χιλιετιών ήταν πάνω από τέσσερα μέτρα. Το ίδιο ίσχυε και για άλλα ζώα όπως ρινόκεροι, ιπποπόταμοι και ταύροι είχαν πολλαπλάσιο μέγεθος από αυτό που έχουν σήμερα. Οι σχετικές αναπαραστάσεις σε αρχαία αγγεία αποδεικνύουν ότι οι πρόγονοί μας γνώριζαν για την ύπαρξή τους σε μακρινές εποχές και ενδεχομένως οι ταυρομαχίες και τα ταυροκαθάψια, αποτελούσαν απομεινάρι στην μνήμη των κυνηγών».

Και σημειώνεται: «Στην κυκλική περιβαλλοντική ποικιλότητα, οι έντονες βροχές και η πυκνή βλάστηση συνετέλεσαν στην παρουσία αυτών των μεγάλων ζώων. Η κλιματική αλλαγή με την εμφάνιση πιο ψυχρών θερμοκρασιών εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης και αυτό οδήγησε στην σταδιακή εξαφάνιση των μεγάλων ζώων, που δεν μπορούσαν πλέον να βρούν τροφή. Από τα εναπομείναντα, μόνο το άλογο, λόγω μεγέθους επιβίωσε και διατηρήθηκε έως σήμερα. Πριν από περίπου πενήντα πέντε χρόνια τα ελληνικά βιβλία προϊστορίας και παλαιοντολογίας στα βιβλιοπωλεία ήταν δυσεύρετα. Όποιος επιθυμούσε να διαβάσει κάτι σχετικό προσέτρεχε σε ξένη βιβλιογραφία με τις ανάλογες εικόνες που αναπαριστούσαν τα θηρία, τα οποία ζούσαν στον πλανήτη, όταν ο μακρινός πρόγονος του ανθρώπου, ο Νεάντερνταλ, βρισκόταν στην ακμή του».




 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This