Πρόεδρος ΓΣΕΕ: «Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις μισθών και πίσω τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας»

«Οι μόνοι αγώνες που δεν πετυχαίνουν είναι εκείνοι που δεν δίνονται»

Must Read

Τρέχουν οι κινητοποιήσεις, συνεχίζονται οι αντιδράσεις!

Με κύρια αιτήματα τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ώστε ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας αλλά και επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με σύνθημα «Η ακρίβεια είναι στο Θεό, οι μισθοί μας είναι στα τάρταρα» τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους της χώρας να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργιακή Κινητοποίηση που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της διήμερης ενημερωτικής καμπάνιας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο: «Δεν γίνεται ο κατώτατος μισθός να προσδιορίζεται με το έτσι θέλω, από την κυβέρνηση και χωρίς διαβούλευση. Το ταξίδι που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου οπότε και αποφασίστηκε η απεργία της 17ης Απριλίου έχει ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Οι μόνοι αγώνες που δεν πετυχαίνουν είναι εκείνοι που δεν δίνονται. Λέμε ότι οι μισθοί μας είναι στα τάρταρα. Στον ιδιωτικό τομέα δεν ζητούμε σίτιση από το πρυτανείο, από τον προϋπολογισμό. Διεκδικούμε από τους εργοδότες. Αλλά για να διεκδικήσεις πρέπει να έχεις εργαλεία» συμπλήρωσε αναφερόμενος στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. «Η ακρίβεια είναι στο Θεό, οι μισθοί μας είναι στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πίσω και τα θέλουμε τώρα».

Αναφερόμενος στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από χθες 1η Απριλίου ο ίδιος εξήγησε ότι η πραγματική αύξηση εκείνου που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό είναι λίγο πάνω από 30 ευρώ και όχι 50 ευρώ. «Δεν είμαστε οι εργαζόμενοι που αυξήσαμε τις τιμές, φτάσαμε τις τιμές των καυσίμων στα ύψη. Οι επιχειρήσεις τα αύξησαν. Οι όποιες αυξήσεις έχουν ανακοινωθεί δεν είναι αρκετές για να μπορούν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μια σχετικά καλή αύξηση που έγινε το 2019, έγινε μετά από επτά χρόνια και ήταν σχετικά γενναία. Οι ανισότητες έχουν αυξηθεί. Εμείς διεκδικούμε και παίρνουμε τα όπλα για να διεκδικήσουμε» και πρόσθεσε πως διεκδίκηση της ΓΣΕΕ είναι τα 908 ευρώ ως κατώτατος μισθός. «Κανένας πατερούλης να μας επιβάλλει τι πρέπει να δίνουν οι άλλοι» σχολίασε και συμπλήρωσε: «Μην μου πείτε ότι ξέρει η κυβέρνηση καλύτερα τι συμβαίνει σε μια επιχείρηση. Γνωρίζει ο επιχειρηματίας και οι εργαζόμενοι».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι η χώρα μας είναι δεύτερη, μετά την Μάλτα στην ακρίβεια, τονίζοντας ότι στον ιδιωτικό τομέα «δεν έχει γίνει τίποτα. Είμαστε πιο ακριβοί από το Ντουμπάι» σημείωσε. «Η ακρίβεια έχει ως αποτέλεσμα τον πληθωρισμό κερδών. Κρίνεται η κοινωνική συνοχή και κρίνεται η δημοκρατία» είπε και σημείωσε «Οι ανισότητες έχουν φτάσει στο έπακρο. Η ανισότητα οδηγεί τους ανθρώπους σε οργή και μίσος. Η Ελλάδα είχε την χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στη χώρα μας μόλις το 24% του κόσμου της μισθωτής εργασίας καλύπτεται από ΣΣΕ. Η απεργία μας πατάει γερά στα πόδια της. Έχει γίνει δουλειά σε όλη την Ελλάδα. Ελπίζουμε να έχουμε αποτελεσματικότητα. Δεν σταματάμε. Θα συνεχίσουμε».

Για την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου, που όπως είπε δόθηκε η εντύπωση ότι έγινε απεργία για τα Τέμπη, τόνισε ότι όχι απλώς μπέρδεψε τα πράγματα και πως «δεν ήταν σωστό να εμπλέκονται τα συνδικάτα σε ένα έγκλημα, μια εθνική τραγωδία» τονίζοντας ότι κάποιοι θέλησαν να χτίσουν καριέρα συνδικαλιστική ζητώντας αυξήσεις 10%. «Είναι ένα αυτοτελές ζήτημα που πρέπει όλη η κοινωνία να απαιτήσει. Πάνω σε νεκρούς δεν θεμελιώνονται αυξήσεις» είπε με νόημα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε ειδική μνεία στην συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ στο πέρας της οποίας έγινε γνωστό πως ο Οργανισμός έκανε δεκτό αίτημα της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ για την λειτουργία λεωφορειακής γραμμής από την πλατεία Αριστοτέλους προς την Βιομηχανική Περιοχή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων της ΒΙΠΕΘ.

Από μεριάς του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης σημείωσε: «Ευελπιστούμε ότι οι δράσεις που κάναμε και η ενημέρωση της απεργίας να διοχετευθεί στην κοινωνία και να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιδράσουμε και να στείλουμε το μήνυμα της αντίδρασης και της απαίτησης από την κυβέρνηση για να υπάρξει ευημερία στο μέλλον για να μπορούν να εργάζονται και να αμείβονται με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι, να μπορούν υγιείς και ασφαλείς να γυρίζουν σπίτι τους» αναφερόμενος ειδικά στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This