«Ξεδοντιάστηκαν» έξι συμμορίες στην Αττική – Μέλος ο «πιστολέρο» που πυροβόλησε τους Κρητικούς στο Γκάζι

Τα κέρδη τους ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ

Must Read

Όχι μία, ούτε δύο αλλά έξι συμμορίες οι οποίες συνεργάζονταν και έκλεβαν από ανυποψίαστους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά έμπαιναν και σε σπίτια και οχήματα ενώ παράλληλα διακινούσαν ναρκωτικά και κυκλοφορούσαν παραχαραγμένα νομίσματα κατάφερε να εξαρθρώσει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, κατά την διάρκεια μεγάλης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 1 Απριλίου, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, μέλος σε μία από τις συμμορίες ήταν ο «πιστολέρο» που πυροβόλησε εναντίον των Κρητικών στο Γκάζι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση συνελήφθησαν συνολικά 50 άτομα, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για σύσταση συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές και απάτες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, διακίνηση ναρκωτικών, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και όπλα. Ταυτόχρονα, ταυτοποιήθηκαν ακόμη 187 μέλη, 6 εκ των οποίων είναι φυλακισμένα, ενώ ένας εξ’ αυτών έχει εκδοθεί σε ξένες Αρχές.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το παράνομο οικονομικό όφελος των εγκληματικών οργανώσεων εκτιμάται σε 1.400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έρευνα προέκυψε η ύπαρξη έξι συμμοριών, τα μέλη των οποίων, λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία, εμπλέκονται σε διακίνηση άνω των 16,5 κιλών κάνναβης, 1,5 κιλού κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, με συνολικά 4.187 συναλλαγές ουσιών, περισσότερες από 480 κλοπές από τουρίστες και πολίτες, μέσα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και 120 κλοπές από το εσωτερικό αυτοκινήτων, διακίνηση περισσότερων από 1.500 παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Ο τρόπος δράσης

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, κάθε εγκληματική υποομάδα είχε ειδικευτεί σε συγκεκριμένο πεδίο δράσης. Ειδικότερα,δύο υποομάδες δραστηριοποιούνταν στις κλοπές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε τουριστικά μέρη και άλλες διακίνηση ναρκωτικών, κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων, κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ, ενώ τα μέλη μίας εξ αυτών είχαν ρόλο κλεπταποδόχων.

Η μια εγκληματική υποομάδα, αποτελούμενη από 94 άτομα, κυρίως ρουμανικής καταγωγής, προέβαινε σε κλοπές από τουρίστες και πολίτες, στα ΜΜΜ, καθώς και σε χώρους συνάθροισης τουριστών και πολιτών, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κατηγορούμενοι δρούσαν οργανωμένα, αφαιρώντας πορτοφόλια, κινητά, ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλα τιμαλφή από τα θύματά τους. Στη συνέχεια τοποθετούσαν τα κλοπιμαία σε κρυψώνες και επανέρχονταν για να συνεχίσουν τη δράση τους. Στη συνέχεια συγκέντρωναν τα κλοπιμαία και χρησιμοποιώντας ταξί πήγαιναν σε σημεία συνάντησης με τους κλεπταποδόχους. Για να μην ταυτοποιηθούν χρησιμοποιούσαν κατάλληλο ρουχισμό, δρούσαν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ άλλαζαν συνεχώς τόπο διαμονής, ειδικότερα ξενοδοχεία και δωμάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παράλληλα, άλλη υποομάδα, αποτελούμενη από 34 άτομα, κυρίως αλβανικής καταγωγής, προχωρούσε επίσης σε κλοπές στα ΜΜΜ και σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας. Τα μέλη της χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά τους ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως στη γραμμή του μετρό Δημοτικό Θέατρο – Αεροδρόμιο. Μάλιστα, όποιος ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή έπρεπε να λάβει την άδειά τους και να ακολουθήσει ποσόστωση στην αμοιβή τους.

Μια από τις υποομάδες, που απαρτιζόταν από 46 μέλη, που διακινούσαν ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην Ανατολική Αττική. Διακινούσαν κυρίως κάνναβη και κοκαΐνη, ενώ κατά περίπτωση μερικά μέλη δραστηριοποιούνταν στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Επίσης, άλλη υποομάδα, με 19 μέλη, προμήθευε πελάτες με παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, έχοντας ειδικό τιμοκατάλογο για κάθε χαρτονόμισμα. Ειδικότερα, χαρτονομίσματα των 100, 50 και 20 ευρώ, τα προμηθεύονταν με αντίτιμο 30, 15 και 5 ευρώ αντίστοιχα.

Στη συγκεκριμένη υποομάδα δραστηριοποιούνταν 19 μέλη, αραβικής καταγωγής, τα οποία προέβαιναν σε κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ αυτοκινήτων, καθώς και σε διαρρήξεις οικιών και χώρων εργασίας στο κέντρο της Αθήνας.

Οσον αφορά στα κλοπιμαία τα διέθεταν έναντι χρηματικού ποσού σε κλεπταποδόχους. Η υποοομάδα των κλεπταποδόχων, αποτελούμενη από 24 μέλη, συντόνιζε τη δράση όλου του εγκληματικού δικτύου, ενώ η δράση τους επικεντρωνόταν στην αποδοχή των κλοπιμαίων από τα υπόλοιπα μέλη. Τα κλοπιμαία τα αποθήκευαν είτε στα σπίτια τους, είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – «βιτρίνες». Ακόμα, μέλη αυτής της υποομάδας συντόνιζαν και τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποδόμησης των συμμοριών, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 120 έρευνες σε καταστήματα, σπίτια και χώρους «καβάτζες», όπου μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

– 73.725 ευρώ,

– 697 δολάρια,

– Τραπεζική επιταγή αξίας 14.000 ευρώ,

– 16.203 γραμμάρια κάνναβης,

– 159,35 γραμμάρια κοκαΐνης,

– 18,17 γραμμάρια ηρωίνης,

– 0,4 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,

– 281 ναρκωτικά δισκία διαφόρων μαρκών,

– 7 ζυγαριές ακριβείας και τρίφτης,

– 3 όπλα και 3 καραμπίνες,

– 198 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

– 14 μαχαίρια, πτυσσόμενο γκλοπ, σιδερογροθιά, ξιφολόγχη και tazer,

– 3 αλεξίσφαιρα,

ασύρματος,

– 8 αυτοκίνητα και 8 μοτοσυκλέτες,

– 46 κινητά τηλέφωνα,

– Πλήθος καρτών SIM

– 93 τάμπλετ, -17- λάπτοπ και -2- drone,

– Πλήθος συσκευών αποθήκευσης δεδομένων, εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί αναγνώστες κειμένου, οθόνες, πληκτρολόγια κ.τ.λ.,

– 4 φωτογραφικές μηχανές,

– 123 ταξιδιωτικά έγγραφα,

– Πλήθος από χαρτονομίσματα διάφορων ξένων χωρών,

– 425 χαρτονομίσματα του ευρώ καταφανώς πλαστά,

– 13 άδειες κυκλοφορίες οχημάτων,

– 4 ρολόγια,

– Πλήθος κοσμημάτων, τιμαλφών και διαρρηκτικών εργαλείων.

Όπως σημειώνει η ΕΛΑΣ, για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων είχαν προηγηθεί άλλες επιχειρησιακές δράσεις, ενώ είχαν συλληφθεί πάνω από 80 άτομα, ενώ σε βάρος τουλάχιστον 60 εξ΄ αυτών είχε εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής απέλασης. Μάλιστα, αρκετοί από τους συλληφθέντες είχαν διεθνή δράση καθώς έχουν συλληφθεί σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ίδια αδικήματα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των ερευνών, ταυτοποιήθηκε ένα μέλος των συμμοριών ως ο φυσικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας τριών ατόμων, στις 16 Δεκεμβρίου, στο Γκάζι, ενώ εξιχνιάστηκε και η ανθρωποκτονία αλλοδαπού, που διαπράχθηκε στις 8 Μαρτίου 2023, στο κέντρο της Αθήνας, με έναν εκ των συλληφθέντων να έχει εμπλακεί σε αυτή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άλλων μελών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This