Νέα ανάθεση ύψους 432.000 ευρώ για 6 συμβούλους στα ΕΛΤΑ

Hκα Πιτσίκα είναι επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ ενώ είχε διοριστεί και σύμβουλος στο γραφείου του προέδρου του κόμματος

Must Read

Σε εταιρεία συμφερόντων της συμβούλου του πρωθυπουργού, Ρεβέκκας Πιτσίκα, ετοιμάζεται να προχωρήσει η διοίκηση των ΕΛΤΑ με νέα ανάθεση ύψους 0,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την εταιρεία People For Business η οποία, όπως είχε αποκαλυφθεί τον Οκτώβριο του 2022, επί της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη πήρε έργα συνολικού ύψους 400.000 ευρώ, από τα ΕΛΤΑ, τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΡΤ.

Η νέα ανάθεση, εάν τελικά αποφασιστεί, θα είναι χωρίς διαγωνισμό, καθώς τα ΕΛΤΑ δεν προκήρυξαν διαγωνιστική διαδικασία αλλά πήραν προσφορές από τρεις εταιρείες. Μεταξύ αυτών και η People For Business, της οποίας η προσφορά κρίθηκε ως η πιο συμφέρουσα με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Η συγκεκριμένη σύμβαση απασχόλησε πριν από μερικές μέρες το ΔΣ των ΕΛΤΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των Data Journalists, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από μέλη του ΔΣ με το σκεπτικό ότι το ανώτατο όριο της ανάθεσης από τα ΕΛΤΑ δεν μπορεί να ξεπερνά τα 435.000. Η συνεδρίαση διεκόπη. Ακολούθησε νέα εισήγηση για ανάθεση ύψους 432.000 ευρώ η οποία και πρόκειται να συζητηθεί στο αυριανό ΔΣ. Είναι ερώτημα εάν τελικά το ΔΣ θα προχωρήσει στην συγκεκριμένη ανάθεση.

Η εισήγηση για απευθείας ανάθεση

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα

Το έργο που ετοιμάζονται να δώσουν τα ΕΛΤΑ στην εταιρεία συμφερόντων Ρεβέκκας Πιτσίκα αφορά στην παροχή «Συμβουλευτικών υπηρεσιών για την κάλυψη θέσεων συμβούλων και Ειδικών Συνεργατών». Το project προβλέπει την πρόσληψη 7 Συμβούλων για χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Από αυτούς οι δύο πρόκειται να απασχοληθούν στη Διεύθυνση Προμηθειών των ΕΛΤΑ, ένας στην Διεύθυνση Οικονομικών, ενώ προβλέπεται και η πρόσληψη δύο project manager και δύο auditor για το ίδιο χρονικό διάστημα. Για το έργο αυτό τα ΕΛΤΑ δεν προχώρησαν σε ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία, αλλά έλαβαν προσφορές από τρεις εταιρείες. Τη High Fidelity EPE, της οποίας η προσφορά ανήλθε σε 540.378,22 ευρώ, την Action Line MEΠΕ με 535.240,60 ευρώ και την People for Business με 521.491,57 ευρώ.

Ως μειοδότης αναδείχτηκε η εταιρεία συμφερόντων Ρεβέκκας Πιτσίκα. Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου, επρόκειτο να συνεδριάσει το ΔΣ των ΕΛΤΑ. Μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση ήταν και η εισήγηση για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στην εταιρεία People for Business.

Ωστόσο, μία ημέρα πριν το κρίσιμο ΔΣ υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από μέλη του ΔΣ, τα οποία είχαν ενημερωθεί για την συγκεκριμένη εισήγηση. Ο λόγος των αντιδράσεων, ήταν ότι το ανώτατο όριο απευθείας ανάθεσης από τα ΕΛΤΑ δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 435.000 συν ΦΠΑ, όπως υποστήριξαν. Μέσα σε λίγες ώρες τα ΕΛΤΑ έλαβαν νέες προσφορές και από τις τρεις εταιρείες, οι οποίες ήταν κάτω του ορίου των 435.000 ευρώ. Είναι πράγματι εντυπωσιακά τα αντανακλαστικά που επέδειξαν τα ΕΛΤΑ στην προκειμένη περίπτωση.

Η νέα εισήγηση με fast track διαδικασίες

Ουσιαστικά αφορά στο ίδιο έργο παροχής «Συμβουλευτικών υπηρεσιών για την κάλυψη θέσεων συμβούλων και Ειδικών Συνεργατών», αλλά κατά μία θέση λιγότερη σε σχέση με αυτές που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Συγκεκριμένα, οι θέσεις συνεργατών μειώθηκαν από επτά άτομα σε έξι, καθώς αφαίρεσαν την πρόσληψη ενός εκ των δύο project manager προκειμένου να μειωθεί το κόστος της ανάθεσης.

Οι νέες προσφορές των τριών εταιρειών είχαν ως εξής: Η Fidelity EPE με 449.142,05 ευρώ, η Action line με 444.725,06 ευρώ και η People for Business με 432,993,01 ευρώ. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται το κόστος πληρωμής του κάθε εργαζομένου συν η αμοιβή της εταιρείας.

Η αναθεωρημένη εισήγηση τελικά τέθηκε προς συζήτηση σε ΔΣ των ΕΛΤΑ στις 5 Απριλίου μαζί με κάποια άλλα θέματα. Ωστόσο, όταν η συζήτηση έφτασε στην επίμαχη ανάθεση, υπήρξε ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Data Journalists, κάποια από τα μέλη του ΔΣ αντέδρασαν εκ νέου θέτοντας το ζήτημα γιατί δεν έγινε ανοικτός διαγωνισμός, αλλά επελέγη η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης. Η συνεδρίαση διεκόπη μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα και αναμένεται νέα συνεδρίαση την Τρίτη 15 Απριλίου.

Εθελουσία για να μειώσουν το κόστος

Όλα αυτά εγείρουν πολλά ερωτήματα. Tα ΕΛΤΑ διαθέτουν πάνω από 3.000 εργαζόμενους ως τακτικό προσωπικό, 500 έμπειρα διοικητικά στελέχη και ακόμη 1500 εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω εταιρειών ενοικίασης. Επομένως, αρκετοί είναι αυτοί στα ΕΛΤΑ που αναρωτιούνται για ποιον λόγο προκρίνεται η πρόσληψη ατόμων μέσω εταιρείας συμφερόντων της Ρεβέκκας Πιτσίκα, την ώρα μάλιστα που τα ΕΛΤΑ εμφανίζουν ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγους μήνες η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό μέσω εθελουσίας εξόδου, προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος για την εταιρεία. Μάλιστα, μέσω της διαδικασίας αυτής φέρονται να αποχώρησαν περίπου 2.000 άτομα ενώ έβαλαν λουκέτο 140 από τα 1.150 καταστήματα πανελλαδικά.

Σημειώνεται ότι η κα Πιτσίκα είναι επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ, ενώ είχε διοριστεί και ως σύμβουλος στο γραφείου του προέδρου της ΝΔ για θέματα αξιολόγησης στελεχιακού δυναμικού.

Οι αναθέσεις που έφτασαν μέχρι την Βουλή

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία συμφερόντων Ρεβέκκας Πιτσίκα συνάπτει συμβάσεις με το Δημόσιο με απευθείας ανάθεση. Τον Οκτώβριο του 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε ότι η εταιρεία της κας Πιτσίκα είχε λάβει συνολικά έργα ύψους 400.000 ευρώ από τα ΕΛΤΑ, την ΕΡΤ και τον ΑΔΜΗΕ επί της θητείας της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ανάθεση από τα ΕΛΤΑ αφορούσε σε παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την πρόσληψη συμβούλων – Ειδικών Συνεργατών έναντι 287.000 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την περίοδο εκείνη και έφτασαν μέχρι την Βουλή, η κα Πιτσίκα είχε διοριστεί από τον τότε υπουργό Εξωτερικών στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, αλλά και από τον τότε υπουργό Επικρατείας σε Ομάδα Εργασίας αναφορικά με την εκπόνηση της έκθεσης «Ελλάδα 2050».

Για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, η κα Πιτσίκα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, στην οποία ανάφερε μεταξύ άλλων ότι τα έργα που είχε αναλάβει η εταιρεία της από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέρχονταν μεσοσταθμικά σε 16,5% – με το υπόλοιπο 83,5% να προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από αυτά τα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, «το 80% το αναλάβαμε μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ μόνο το 20% ήταν απευθείας αναθέσεις».

Όπως υποστήριζε στην ίδια ανακοίνωση, οι απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ αφορούσαν σε δύο μεμονωμένα έργα που δεν ξεπερνούσαν συνολικά τα 20.000 ευρώ.

O Πάτσης και τα 821.877 ευρώ από τα ΕΛΤΑ

Ακόμη μια περίπτωση που είχε δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με συμβάσεις των ΕΛΤΑ ήταν και η περίπτωση του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Οκτωβρίου του 2022, η δικηγορική εταιρεία συμφερόντων Ανδρέα Πάτση εμφανιζόταν να έχει υπογράψει 27 συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών για θέματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το συνολικό τους κόστος ανέρχονταν σε 821.877 ευρώ. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ αναγκάστηκε να παραιτηθεί ενώ η κυβέρνηση διέγραψε τον Ανδρέα Πάτση, καθώς είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις για τις business με τα κόκκινα δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, τα ΕΛΤΑ αποδεικνύονται τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα «γαλαντόμα» όταν πρόκειται για συνεργάτες του πρωθυπουργού ή «γαλάζιους» βουλευτές, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This