Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη! Απόκοσμες εικόνες σε όλη τη χώρα 

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα σε Αθήνα, Καλαμάτα, Ηλεία, Πρέβεζα και Χανιά

Must Read

Εικόνες Αποκάλυψης καταγράφονται σε πολλές περιοχές της χώρας με την αφρικανική σκόνη να έχει καλύψει την ατμόσφαιρα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι φωτογραφίες από την Καλαμάτα, όπου η πόλη έχει σχεδόν καλυφθεί από τη σκόνη της Σαχάρας και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Ανατριχίλα προκαλούν και οι φωτογραφίες από την Ηλεία, με την αφρικανική σκόνη να έχει κρύψει τον ουρανό.

Υψηλή συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης παρατηρείται και στην Πρέβεζα.

Την ίδια ώρα τα Χανιά έχουν καλυφθεί από ομίχλη, με τις θερμοκρασίες αν είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ασφυκτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα από την αφρικανική σκόνη και τη ζέστη – Πότε θα υποχωρήσει

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ήδη έχουν εκδηλωθεί λασποβροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και η σταδιακή υποχώρηση της σκόνης θα ξεκινήσει την Τετάρτη (24/04).




 

Δείτε εικόνες από την Αθήνα που «πνίγηκε» στην αφρικανική σκόνη

Πώς επηρεάζει την υγεία

Η Ελληνική Πνευμολογική Εταιρεία έκανε συστάσεις στους πολίτες για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν.

Στη σχετική ενημέρωση της Εταιρείας για την αφρικανική σκόνη διευκρινίζονται, επίσης, και τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το φαινόμενο, όπως το πώς επηρεάζει το αναπνευστικό, πώς προκαλεί αλλεργίες και ερεθισμούς και εν γένει, το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, κρούει «καμπανάκι» πως η αφρικάνικη σκόνη έχει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγείας, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Επίδραση στο αναπνευστικό: Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα
λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

Αλλεργίες και ερεθισμός:  Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια.

Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.

Καρδιαγγειακές επιδράσεις: Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα: Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες.

Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία: Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Διαβάστε επιπλέον:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This