Ξεκινά αύριο η δίκη των Αιγυπτίων που κατηγορούνται για το ναυάγιο της Πύλου

Έχασαν τη ζωή τους 550 άτομα

Must Read

Αύριο, Τρίτη 21 Μάϊου, ξεκινά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας η δίκη των εννέα Αιγυπτίων οι οποίοι κατηγορούνται για τον ναυάγιο του σκάφους Adriana στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο το οποίος οδήγησε στον τραγικό θάνατο 550 ανθρώπων.

Οι κατηγορούμενοι, από 20 έως 40 ετών, κάθονται στο εδώλιο με την κατηγορία ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση μεταναστών και προκάλεσαν από πρόθεσή τους το ναυάγιο. Όπως έχουν υποστηρίξει, δεν είναι διακινητές και δεν ευθύνονται για την τραγωδία ενώ και αυτοί ήθελαν να φτάσουν στην Ευρώπη μαζί με τα εκατοντάδες άτομα που βρίσκονται στο σκάφος. Οι εννέα άνδρες είχαν κριθεί προφυλακιστέοι.

«Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν άδικα και κατηγορήθηκαν για αδικήματα λαθρεμπορίας με βάση περιορισμένα και αμφισβητήσιμα στοιχεία», δήλωσε στο Al Jazeera η Marion Bouchetel, μέλος του Νομικού Κέντρου Λέσβου, το οποίο υπερασπίζεται τους Αιγύπτιους και χαρακτήρισε την δίκη ως παράδειγμα «συστηματικής ποινικοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα». «Ανάρμοστη» χαρακτηρίζουν από την πλευρά τους την δίκη οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο σκάφος επέβαιναν περίπου 750 άτομα, κυρίως από Αίγυπτο, Πακιστάν, Συρία και Παλαιστίνη. Αναχώρησε από την Λιβύη στις 9 Ιουνίου και τέσσερις μέρες αργότερα οι επιβάτες άρχισαν να στέλνουν σήματα κινδύνου, καθώς το πλοίο είχε σταματήσει να κινείται. Στο σημείο πήγε η ελληνική ακτοφυλακή αργά το βράδυ της 14ης Ιουνίου και την επόμενη μέρα ανατράπηκε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ελληνική ακτοφυλακή προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος και αναποδογύρισε αλλά στη συνέχεια δεν έκαναν πολλά για να σώσουν ζωές, ισχυρισμούς που έχει αρνηθεί η ελληνική πλευρά. Από το ναυάγιο επέζησαν 104 άτομα.

Αύριο, στις 9 το πρωί, σωματεία και αντιρατσιστικές – αντιφασιστικές συλλογικότητες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This