Αλ. Δεσποτόπουλος για θαλάσσια πάρκα: «Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό, η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει δικαιοδοσία»

«Γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία ότι αν έρθει σε περιοχή που είναι ελληνικής υφαλοκρηπίδας διεκδικούμενη από την Ελλάδα, τότε θα έχουμε αντίδραση»

Must Read

Αναφορά στα ελληνοτουρκικά, στα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει, έκανε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη, διότι η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε περιοχή που η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει δικαιοδοσία, μέρος δηλαδή του θαλάσσιου πάρκου των Δωδεκανήσων που έχει ανακοινωθεί από την ελληνική πλευρά», είπε αρχικά, ενώ σχολίασε τις διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας εξηγώντας ότι θεωρεί ότι παραβιάζεται η δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και για αυτό αντιδρά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την όλη αξίωση ως «παράλογη», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα προχωρήσει με τα θαλάσσια πάρκα. «Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Η Τουρκία έχει μία γεωπολιτική αναθεωρητική πολιτική εξ’ ού και ανασύρει συνθήκες και νομικά επιχειρήματα τα οποία είναι έωλα. Δεν μπορείς να επικαλείσαι για την αποκρατικοποίηση των νησιών τη Σύμβαση για τα Στενά της Λωζάννης, η οποία έχει καταργηθεί με τη Συνθήκη του Μοντρέ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος.

«Επειδή το γνωρίζει αυτό, εκτιμώ ότι δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια»

Ο κ. Δεσποτόπουλος επεσήμανε πως ναι μεν στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν συζητήθηκε το θέμα των θαλάσσιων πάρκων στην Κωνσταντινούπολη, αλλά «το ότι η Ελλάδα το συζητάει δεν σημαίνει ότι σταματάει να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα».

Παράλληλα, έκανε αναφορά στη νέα έξοδο τουρκικού ερευνητικού σκάφους υπογραμμίζοντας πως σημασία έχει προς τα που θα κινηθεί. «Γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία ότι αν έρθει σε περιοχή που είναι ελληνικής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης διεκδικούμενη από την Ελλάδα, τότε θα έχουμε αντίδραση και θα τιναχτεί ο διάλογος στον αέρα. Επειδή το γνωρίζει αυτό, εκτιμώ ότι δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια», σημείωσε ο διεθνολόγος και προσέθεσε: «Το να συζητούν οι δύο χώρες δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την εξωτερική πολιτική μας ή ότι είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε σε θέματα κυριαρχίας».

Μάλιστα, όπως είπε, τα θαλάσσια πάρκα είναι καλή αφορμή για να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα απολύτως την στρατηγική της και την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο. «Ο τσαμπουκάς της δεν πέρασε. Ούτε ο τσαμπουκάς του Έβρου, ούτε ο τσαμπουκάς του μεταναστευτικού καθώς η Άγκυρα βρήκε μία Ελλάδα και μία Ευρώπη μπετόν αρμέ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This