«Δεν θα πούμε στα παιδιά αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα» – Τι λέει ο Μητροπολίτης Γεράσιμος για την 17χρονη που κηδεύτηκε αδιάβαστη

Must Read

Τη δική του απάντηση έδωσε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος για την απόφαση της Εκκλησίας να μην διαβάσει το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας που σκοτώθηκε πέφτοντας από γέφυρα στο Ηράκλειο, με τις συνθήκες θανάτου της να μην έχουν εξακριβωθεί ακόμα.

Την ώρα που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η ανήλικη έδωσε τέλος στη ζωή της, πολλοί συγχωριανοί της αντέδρασαν στην κίνηση του ιερέα να μην ψάλλει το Ευαγγέλιο για την 17χρονη στην κηδεία της.




Μιλώντας στο Cretalive ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος, απάντησε: «Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;»

Ο Μητροπολίτης συμπληρώνει: «Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο».

Και καταλήγει: «Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης».

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. “Βλάκα”, “κλωτσομπούνια”, “τραγογένηδες”… Μίσος, τραμπουκισμός, κανιβαλισμός, πρωτόγονα ένστικτα από “χριστανούς”, θεολογικά αναλφάβητους και εκκλησιαστικά αστοιχείωτους που βρίζουν οποιονδήποτε διαφωνεί με τις αγαπουλίστικες ιδεοληψίες τους.

    • Την πανηγυρικότερη επιβεβαίωση της ορθότητας του σχολίου μου αποτελεί το δικό σου σκουπιδοσχόλιο. Δείχνει το “επίπεδό” σου. Πολύ σηκώσατε τον αμανέ κάποιοι που μόνο να βρίζετε ξέρετε. Αυτός είναι ο “πολιτισμός” σου “κλωτσομπούνια”…. Το πιο γελοίο είναι το “μάθε να γράφεις”… Βλέπω εσένα πόσο ξέρεις να γράφεις και τι γράφεις…

      • Αηδιασμένε, χριστιανοταλιμπάν δεν είσαι; Κούρνιασε στη φωλίτσα του μικρόκοσμου σου και ξεφορτώσου μας ρε φίλε. Δεν είπα, ούτε θεωρώ τον εαυτό μου πολιτισμένο οπότε περί ορέξεως, πανηγυρικών επιβεβαιώσεων, σκουπιδοσχολίων και τα συναφή, κολοκυθόπιτα αδερφέ! Αϊ ‘σα πέρα κείθε ( που λένε και στο δικό σου το χωριό ) μαζί με το επίπεδο και το δέντρο σου.

  2. κόψτε τους τους μισθούς να δούμε πόσο “πιστοί” είναι όλοι αυτοί οι τραγογένηδες…
    γιατί να πληρώνω εγώ και ο κάθε ένας φορολογούμενος (που δεν πιστεύει στα θρησκευτικά παραμύθια) αυτούς τους κοπρίτες που δεν μου προσφέρουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα?

  3. Σαν δεν ντρέπεσαι λίγο να βρίζεις έτσι το μητροπολίτη.
    Να διαβάσεις προσεκτικά τη δήλωσή του και μετά να πιάσεις το πληκτρολόγιο. Προφανώς είσαι άσχετη με τα εκκλησιαστικά θέματα όπως και πολλοί άλλοι εμπαθείς υβρεολόγοι εδώ μέσα.

    • Άντε βρε σχετικό νούμεροοοοοοο….σάλτα να συναντήσεις τον δημιουργό σου μπας και ξεβρωμίσει ο τόπος από εσάς. Νούμερα ε νούμερα

  4. Ντροπή του. Και όλοι εσείς που νομίζετε πως αυτό είναι το σωστό γιατί έτσι λέει η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία ένα θα σας πω και ίσως κάποιοι/ες καταλάβετε τι είναι οι θρησκείες: γεννηθήκαμε στην Ελλάδα, γι αυτό είμαστε χριστιανοί. Αν είχαμε γεννηθεί στη Τουρκία θα είμασταν μουσουλμάνοι και θα νομίζαμε πως αυτή είναι η σωστή θρησκεία. Αν είχαμε γεννηθεί στο Θιβέτ θα πιστεύαμε στον Βούδα, γεννημένοι στην Ινδία θα είμασταν πιθανότατα Ινδουιστές κλπ.

  5. Μπούρδες. Ο Χριστός μας δίδαξε την αγάπη και τη συγχωρεση. Αν κάποιος αυτοκτονήσει σημαίνει ότι ήταν ψυχολογικά άρρωστος. Πως έρχεται η εκκλησία να αντικσθηστα το Θεό και μην διαβάζει το ευαγγέλιο; η εκκλησία πρέπει να συγχωρεί και ο αυτόχειρας θα κριθεί από το Θεό. Έλεος πια με τους κανόνες σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This