Πανελλήνιες: Τα θέματα σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Τα θέματα δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας

Must Read

Ανεβαίνει η αυλαία σήμερα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ). Τα θέματα του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο οποίο εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας.

Το πρώτο κείμενο έχει τίτλο «η αξία του “ταξιδεύειν”», ενώ για δεύτερο επιλέχθηκε ένα απόσπασμα από το «Ταξιδεύοντας» του Νίκου Καζαντζάκη.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα ριχτούν στην μάχη για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξεταστούν σήμερα στο μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Συνολικά οι θέσεις που διεκδικούν είναι 68.851.

Η γραπτή δοκιμασία ξεκινά στις 8:30 ενώ η προσέλευση των υποψηφίων θα πρέπει να έχει γίνει έως τις 8:00. Η διάρκεια είναι τρίωρη.
 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων, στυλό μπλε ή μαύρου χρώματος. Η χρήση μολυβιού δεν επιτρέπεται για τις απαντήσεις, εκτός αν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη από τις οδηγίες των θεμάτων. Γόμα και ξύστρα επιτρέπονται. Γεωμετρικά όργανα, για τα μαθήματα που χρειάζονται, ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό, ρολόι χειρός, αλλά όχι έξυπνο ρολόι (smartwatch).

Δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια και σημειώσεις, διορθωτικό (blanco) οποιασδήποτε μορφής (υγρό ή ταινία), κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών, κομπιουτεράκια.

Σχετικά με το κινητό τηλέφωνο ο κανονισμός είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Απαγορεύεται η κατοχή, έστω και απενεργοποιημένου, κινητού μέσα στην αίθουσα και σε περίπτωση που εντοπιστεί το γραπτό του υποψηφίου μπορεί να μηδενιστεί! Οι υποψήφιοι πρέπει να παραδώσουν το κινητό στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής, ο οποίος θα  το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Η παραλαβή του κινητού από τον υποψήφιο γίνεται μετά τη λήξη της εξέτασης, κατά την αποχώρησή του.
Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας). Ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 θα ανέλθει στις 68.851, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλο μέρος των θέσεων – 100 – αφορά στο νέο τμήμα Ψυχολογίας που θα λειτουργήσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Διδυμότειχο).
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ:

Έναρξη την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου. Ως ώρα έναρξης εξέτασης έχει ορισθεί η 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024: Αγγλικά

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024: Γερμανικά

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024: Ελεύθερο Σχέδιο

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024: Γραμμικό Σχέδιο

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024: Γαλλικά

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024: Ισπανικά

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024: Ιταλικά

Η διάρκεια εξέτασης των μαθημάτων ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες, των Σχεδίων είναι έξι (6) ώρες, της «Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο και της «Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεισήμισι ώρες (3 ώρες και 30 λεπτά). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30, μέχρι τις 11:30 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 και μέχρι τις 11:00 για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This