4-8-2020

Με το πόδι κολλημένο στο γκάζι οι Θεσσαλονικείς – 50 κλήσεις την ημέρα για υπερβολική ταχύτητα το 2019

Γκαζώνουν -και όχι μέσα στα επιτρεπτά όρια- οι Θεσσαλονικείς, όπως μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί μέσα από μια ματιά στα συγκεντρωτικά στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας για το 2019.

Οι αρμόδιες αρχές αποκάλυψαν ότι μέσα στη χρονιά που πέρασε διαπιστώθηκαν συνολικά 17.382 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, που βρίσκονται επίσης στην κορυφή του πίνακα των επικίνδυνων παραβάσεων για το έτος 2019.

Δεύτερη στη λίστα των επικίνδυνων παραβάσεων «που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα, καθώς και αυτών που επιτείνουν τις συνέπειές του», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Τροχαίας είναι η μη χρήση κράνους, για την οποία βεβαιώθηκαν 1.945 παραβάσεις. Παράλληλα, διαπιστώθηκαν 682 περιπτώσεις κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ σε 2.126 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν παραβάσεις μέθης οδηγών, μάλιστα για τους 21 από αυτούς εφαρμόστηκε αυτόφωρη διαδικασία.

Δείτε επίσης: Εθνική Αθηνών-Λαμίας: Τροχαίο με νεκρό οδηγό του ΚΤΕΛ μετά από σύγκρουση με νταλίκα

Από τροχαία δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς 57 άνθρωποι, βαριά τραυματίστηκαν 39 άτομα και ελαφρά 1.778.

Από συνεργείο εξειδικευμένων ελέγχων, σε φορτηγά και λεωφορεία βεβαιώθηκαν 32.233 παραβάσεις διάφορων ειδών και κατηγοριών (όπως για υπέρβαρο φορτίο, έλλειψη ανακλαστήρων, κακή κατάσταση ελαστικών κ.α.). Σε στοχευμένους δε ελέγχους για φορτηγά που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης-παραποίησης δεδομένων ταχογράφου, εντοπίσθηκαν συνολικά 153 οχήματα και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές σε βάρος των οδηγών τους και των ιδιοκτητριών εταιρειών.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, πέρα από τους συστηματικούς ελέγχους και τις εξορμήσεις κλιμακίων, έδωσε έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για σωστή κυκλοφοριακή αγωγή.

Εν τέλει, ανακοινώθηκε πως μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία παρακολούθησαν 21.571 μαθητές και 1.000 επιμορφώθηκαν σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ διανεμήθηκαν 36.000 ενημερωτικά φυλλάδια, με συμβουλές προς τους μαθητές για την ασφαλή μετακίνησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ