Οκτάι: «Τέρμα οι καλές προθέσεις και η υπομονή. Η περίκλειστη πόλη πρέπει ν’ ανοίξει»

Must Read

Το… μακρύ χέρι της Τουρκίας μπήκε για ακόμα μια φορά στην Κύπρο και μάλιστα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, προπαγάνδισε το τι πρέπει να γίνει με τα Βαρώσια.

Φυσικά, δεν ήταν ο μόνος εκπρόσωπος της Τουρκίας εκεί, καθώς μαζί του βρίσκονταν και ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζιά, ο «υφυπουργός τουρισμού και πολιτισμού», Σερντάρ Τζιάμ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ, Μαχίρ Ουνάλ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσιερί και ο υποτιθέμενος «ΥΠΕΞ», Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Οκτάι βρέθηκε σήμερα στα κατεχόμενα, για να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια στο «Σπίτι του στρατού», που στεγάζεται στο ξενοδοχείο «Σάντι Μπιτς» στην περίκλειστη πόλη. Από εκεί είπε στην ανταποκρίτρια του τουρκικού NTV ότι η ημέρα είναι ιστορική για τα Βαρώσια, τα οποία «αποτελούν» μέρος του εδάφους της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και ότι η περίκλειστη πόλη (σ.σ. η Αμμόχωστος) πρέπει επιτέλους να ανοίξει. «Και η υπομονή και η αναζήτηση (λύσης) και η καλή πρόθεση έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος», είπε.

Στην συνέντευξη που έδωσε από την περίκλειστη πόλη, ο κ. Οκτάι είπε ότι βρίσκεται σε ένα θέρετρο, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της περιοχής, «σε μια περιοχή την οποία, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε κλείσει η Τουρκία λόγω της καλής της πρόθεσης». «Εδώ και μισό αιώνα αναζητείται αυτή η ειρήνη», πρόσθεσε, «και η πόλη έχει γίνεται πόλη φάντασμα που ζούνε τα ποντίκια». «Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τ/κ, χάνουν και οι Ε/κ. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν. Είμαστε σε μια ιστορική μέρα, μια ιστορική συνάντηση σε μια καταπληκτική περιοχή».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το ψήφισμα 550 των ΗΕ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη, αλλά είναι έδαφος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Μίλησε για τρομοκρατία και καταπίεση εναντίον των Τ/κ που διήρκησε για χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέμβαση – όπως είπε – της Τουρκίας για να σταματήσει αυτό. «Όπου πάει το τουρκικό έθνος φέρνει την ειρήνη. Μετά το 1974 δεν έπεσε εδώ ούτε σταγόνα αίμα», είπε.

«Εδώ και μισό αιώνα ψάχνουμε λύση και δεν τη βρίσκουμε, σε κάθε συνάντηση πάμε ένα βήμα πίσω. Το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Μιλάμε για έδαφος των Τ/κ. Δεν πήραμε άδεια από κανέναν για να έρθουμε εδώ. Όπως είναι η Λευκωσία, είναι και το Βαρώσι. Πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε αυτό πολύ καθαρά».

Προσπαθώντας να τονώσει το τουρκικό συναίσθημα των τουρκοκυπρίων, ο Οκτάι χαρακτήρισε βεβαίως αδελφικές τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους, λέγοντας ότι όσοι λένε ότι η Τουρκία κάνει προπαγάνδα στα κατεχόμενα ενόψει των «προεδρικών εκλογών» ασχολούνται με παράλογα πράγματα. «Οι Τ/κ δεν το δέχονται αυτό, θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Υπάρχει δημοκρατία, ωριμότητα».

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος απόψε στις 18.00 θα συμμετάσχει σε δείπνο που θα δώσει προς τιμήν του ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ σε ξενοδοχείο της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας από τουρκοκύπριους

Πριν αρχίσει η συζήτηση, βέβαια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας τ/κ οργανώσεων και κινημάτων στο «τμήμα φόρου και εσόδων» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ σημειώθηκε σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και «αστυνομικών» του ψευδοκράτους, όταν οι πρώτοι θέλησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη, για να παρακολουθήσουν και αυτοί τη συζήτηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της Λεωφόρου Ευαγόρου, που οδηγεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Είχε ως τίτλο «Όχι στην προβοκάτσια στο Βαρώσι» και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι της τ/κ Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, της Αριστερής Κίνησης, των κομμάτων Νέα Κύπρος και Ενωμένη Κύπρος, της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, των εργαζομένων στον Τύπο Basın-Sen και της συντεχνίας εργαζομένων, DEV-İŞ.

Σύμφωνα με το sigmalive, ο πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, KTÖS, Μπουράκ Μαβίς δήλωσε ότι η Αμμόχωστος δεν είναι μια πόλη που μιλάει μόνο τουρκικά, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και σημείωσε την παρουσία και ε/κ Αμμοχωστιανών. «Αμμοχωστιανοί δεν είναι μόνοι αυτοί που μιλούν τούρκικα», είπε.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως αναφέρεται σε τ/κ ιστοσελίδες, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το «τμήμα φόρου και εσόδων» και πορεύθηκαν προς την περίκλειστη πόλη, η είσοδος όμως ήταν κλειστή και στην περιοχή υπήρχε «αστυνομική δύναμη» που τους απαγόρευσε να προχωρήσουν, κάτι που οδήγησε σε μικροένταση ορισμένων με «αστυνομικούς».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This